Paul Rosenmöller: een 7½

Maandag was de tweede aflevering van de serie van Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika. Na El Salvador vorige week (zie http://bit.ly/13xneNT), was het nu de beurt aan Argentinië. Waar in de aflevering over El Salvador de aandacht vooral uitging naar het recente geweld van bendes, daar werd in deze aflevering de aandacht gericht op kansloze jongeren verslaafd aan paco en de verdwijnen van de pampa’s voor soja, vaak voor de Nederlandse veevoederbedrijven. Het met die bouw gepaard gaande insecticide gebruik heeft ernstige gevolgen voor het milieu, maar ook voor de volksgezondheid in de dorpen rondom de sojavelden.

Net als in het zuiden van Brazilië is genetisch gemodificeerde soja op grote schaal ingezet. Het protest daartegen is verdwenen, die strijd is verloren.

monument met namen van de "desaparecidos"

monument met namen van de “desaparecidos”

Natuurlijk stond Paul ook stil bij de (groot)moeders van de Plaza de Mayo. De subtitel van deze aflevering, “moedige moeders”, is deels terug te voeren naar de moeders van het Meiplein, de moeder die in Ituzaingo vecht tegen de soja multinationals en de moeders die hun kindren ten prooi zien vallen aan de drugs, de paco.

Deze aflevering was iets evenwichtiger tussen heden en verleden, maar ook nu kwam de huidige politiek, tien jaar Kirchner inmiddels, amper aan de orde. De onvrede, de blijvende armoede, de corrupte politici en ambtenaren, het broeit ook in Argentinië . De stakende boeren waren er waarschijnlijk nog niet ten tijde van de opnames, maar voor je het weet heb je na het azijn oproer in bij de noorderburen een olijfolieopstand in Argentinië.

Een 7½

bekijk de uitzending op: http://bit.ly/11LGwNS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s