María Dueñas: een 7½

María Dueñas: De wereld vergeten

Oorspronkelijk: Misión olvido, 2012, Editorial Planeta, Barcelona

Vertaald door Henk van den Heuvel en Evert Jansen, 2013, Uitgeverij Wereldbibliotheek, Amsterdam, 416 pagina’s

duenasDit is het tweede boek van María Dueñas. Na het succes van “Het geluid van de nacht” waren de verwachtingen hoog gespannen. Ze maakt die verwachtingen helemaal waar, ook al zijn de twee boeken in het geheel niet te vergelijken. De enige overeenkomst is dat ze goed geschreven zijn in de zin van lekker lezen.

Het verhaal gaat over drie levens.

Hoofdpersoon en verteller is Blanca Perea, docent toegepaste linguïstiek aan de Complutense universiteit in Madrid. De kinderen zijn het huis uit en haar man heeft haar verlaten. Ze kan het niet opbrengen aan het nieuwe academische jaar te beginnen. Blanca accepteert in het najaar van 1999 een beurs in California om de nagelaten documenten van professor Andrés Fontana te ordenen en te categoriseren. Een baantje om even een paar maanden weg te zijn en zichzelf te hervinden.

Andrés Fontana was zoon van een arm gezin in Spanje maar kreeg de kans te gaan studeren aan dezelfde universiteit waar Blanca later doceert. Als hij na zijn studie een beurs krijgt om een jaar in Amerika onderzoek te doen breekt de burgeroorlog uit in Spanje. Hij gaat nooit meer terug en wordt uiteindelijk hoofd van de sectie linguïstiek aan de universiteit van Santa Cecilia in California. Hij komt samen met Aurora om het leven bij een auto ongeluk twintig jaar voor Blanca op die universiteit aankomt. De laatste jaren van zijn leven wijdde Fontana zich helemaal aan de geschiedenis van de Spaanse Franciscaner missieposten in California. Hij was een vergeten missiepost op het spoor.

Daniel Carter is student van en later bevriend met Fontana. Carter gaat in de jaren vijftig naar Spanje om het leven te onderzoeken van de schrijver en anarchist Ramon J. Sender, een onderwerp waar hij op wil promoveren. Hij woont bij dezelfde portiers familie waar Fonseca jaren eerder inwoonde toen hij in Madrid studeerde. De mentor van Carter op de Complutense is een vroegere collega van Fontana. Daniel ontmoet de liefde van zijn leven, Aurora, in Cartagena. Het stukje waarin hij de vooroordelen van de familie van Aurora met behulp van Amerikaanse militairen op de nabijgelegen marinebasis weet te slechten is hilarisch.

Uiteindelijk blijken het onderzoek van Blanca, de zoektocht van Andrés Fontana en de verhulde bedoelingen van Daniel Carter allemaal met elkaar te maken te hebben. Blanca vindt documenten over de liefde van Fontana voor Aurora maar houdt die verborgen voor Daniel. Samen vinden ze bewijzen van de vergeten missiepost (de Spaanse titel van het boek is precies dat: vergeten missiepost) in de nalatenschap van Fontana en helpen zo voorkomen dat er op die plaats in Santa Cecilia een winkelcentrum wordt gebouwd.

Het is een mooi verhaal, met als onderliggende gedachte dat, wat er ook gebeurt, je altijd weer opnieuw kan beginnen.

De beelden van het Spanje voor de burgeroorlog en vooral dat van de jaren vijftig zijn mooi getroffen. Ook het inkijkje in de academische wereld is goed gedaan.

Een 7½

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s