Woorden of rubberkogels?

Gisteren schreef ik nog (http://bit.ly/11LGwNS) naar aanleiding van de Salad Uprising: “Mijn advies aan haar (Dilma) zou zijn om Lula uit de kast te halen.” Kort daarna schrijft Lula op zijn Facebook dat niemand tegen demonstraties kan zijn in een democratische samenleving, dat het geen zaak is voor de politie en dat er geen probleem bestaat zonder oplossing. Hij pleit voor overleg.

De protesten gisteravond in de grote Braziliaanse steden verliepen over het algemeen zonder grote incidenten. De militaire politie hield zich afzijdig en dat hielp enorm. Centrale instructies? Daar leek het wel op. Dat er uiteindelijk toch nog wat “beroeps” manifestanten de boel uit de hand lieten lopen en een confrontatie met de politie aangingen hoort er tegenwoordig ook bij. Duidelijk was wel dat de meerderheid van de demonstranten zich vreedzaam wil uiten.

Hopelijk luisteren de autoriteiten naar Lula en naar zijn voorganger FHC (Fernando Henrique Cardozo) die woorden van gelijke strekking schreef. Belangrijk ook dat FHC zich er mee bemoeit. De gouverneur van de staat São Paulo, FHC’s partijgenoot Geraldo Alkcmin, liet zich juist krachtig uit tegen de betogers en waarschuwde dat alle middelen ingezet zouden worden tegen de demonstranten. De rubberkogels die eerder werden ingezet en zwaargewonden opleverden horen daar overigens niet bij, volgens diezelfde Alckmin. Hij moet oppassen, want wellicht denkt hij het te kunnen opnemen tegen Dilma bij de volgende verkiezingen.

Het is aan de autoriteiten om de betogingen open tegemoet te treden of een Braziliaanse lente te ontketenen.

protesto-sp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s