Zonder papieren

Bekend zijn de taferelen rond de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Minder bekend is dat vanuit Zuid- en Midden-Amerika tienduizenden mensen door Mexico richting het paradijs trekken. Dat gebeurt onder andere door op vrachttreinen mee te rijden.

inmigrantesZonder gids kom je vervolgens de grens niet over en er zijn veel onbetrouwbare gidsen die er geld aan willen verdienen. Als mensen geen of niet genoeg geld bij zich hebben kan het gebeuren dat ze gegijzeld worden. Er wordt dan contact opgenomen met de familie in het land van oorsprong om die te pressen geld over te maken.

Deze week heeft de Mexicaanse politie 152 mensen zonder documenten bevrijd uit een huis in Gustavo Díaz Ordaz aan de grens met de Verenigde Staten. Naast een aantal Mexicanen zaten er 77 Salvadoranen, 23 Hondurezen en 50 Guatemalteken in het huis, waaronder 20 minderjarigen. De omstandigheden in het huis waren slecht: gebrekkig sanitair, vies, warm, te veel mensen in kleine ruimtes. Een aantal mensen zat er al meer dan drie weken. Het kan ook gebeuren dat er geen losgeld betaald wordt en de zonder-papieren vermoord worden.

Dit is maar het topje van de ijsberg, het is onbekend hoeveel mensen er in handen van bendes vallen en hoeveel het avontuur niet overleven. Maar het paradijs blijft trekken, naar schatting zijn er nu 11 miljoen illegalen in de Verenigde Staten. Obama wil ze legaliseren, maar dat gaat niet vanzelf, zeker niet met een Tea Party die hier niets van wil weten.

One thought on “Zonder papieren

  1. Pingback: Salvador | Denis blogt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s