Roeien!

traineras_cantabria_3Eén van de mooiste zomersporten die ik ken zijn de races met traineras. Traineras zijn een soort uit de kluiten gewassen roeiboten, of beter nog, sloepen. Ze werden vroeger gebruikt bij het vissen in de golf van Vizcaya. Ik zag ze voor het eerst vanaf mijn balkon aan het Playa de Ereaga in Getxo: een haffeltje boten tussen de hoge golven in de monding van de rivier Nervión. Kleine bootjes vechtend voor hun leven. Gek genoeg gebeurden er geen ongelukken en gingen ze allemaal richting Portugalete aan de overkant. In een trainera zitten dertien roeiers, zes paar en een roeier op de boeg die ook stuurt als het nodig is. Verder de stuurman, die staand met een veertiende riem de boot op koers houdt. In de jaren tachtig werden er wedstrijden gehouden die te maken hadden met onderlinge rivaliteit: plaats tegen plaats, regio tegen regio. De races vonden plaats langs de hele Spaanse noord-kust, van San Sebastián tot voorbij Gijón. De drie belangrijkste races waren die van de drie belangrijkste hoofdsteden: San Sebastián, Bilbao en Santander.traineras_cantabria_4

Sinds 2003 is er een heuse competitie met drie divisies. In de eerste divisie, La Liga San Miguel, worden 18 races gevaren door twaalf bemanningen. Meestal worden er twee races per weekend gevaren, met af en toe een weekend zonder races. In die weekenden vinden vaak de traditionele wedstrijden plaats die door hun parcours of ligging niet passen in de competitie. De eerste race van dit seizoen was niet aan de noordkust maar in de Middellandse Zee bij Barcelona, duidelijk om commerciële redenen. De tiende race dit seizoen is “bij mij” voor de deur, in Getxo.

Er zijn wel meer sloepenraces, zoals bijvoorbeeld in Nederland. Daar is de bekendste aan het einde van het seizoen de grachtenrace in Amsterdam. De sloepen zijn kleiner, het format is anders en de opzet informeler. Een ander voorbeeld zijn de Cornish pilot gigs races, loodsbootjes uit Cornwall, met ongeveer honderd clubs verspreid over de wereld.

De grachtenrace is leuk om te zien, maar meer een pleziertocht, voor mij zal roeibootracen altijd de wedstrijd met traineras blijven in de monding van de Nervión.trainera Portugalete

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s