Baskenland ten voeten uit

Het leek een mooi en verzoenend gebaar: een eerbetoon aan alle slachtoffers in Bizkaia sinds de burgeroorlog, ongeacht wie het is of door wie of hoe iemand gedood is.

Tegen het zere been natuurlijk. In dit geval het been van de Partido Popular, de rechts conservatieve regeringspartij in Madrid. Ze doen het af als propaganda van Bildu, kort door de bocht gezegd de politieke opvolger van de ETA.pnv

Het eerbetoon werd uitgereikt in de vorm van een prijs door de baas van Bizkaia, José Luis Bilbao (PNV) aan de baas van Baskenland, de lehendakari, Iñigo Urkullu (ook PNV), niet aan Bildu dus.bildupp

De PNV is de nationalistische partij van Baskenland, conservatiever en gematigder dan Bildu en haar rechtsvoorgangers. Sinds het einde van het Franco tijdperk heeft de PNV lange periodes in Bizkaya en Baskenland de dienst uitgemaakt. Dat twee opperhoofden van de PNV dit eerbetoon aan alle slachtoffers samen delen maakt de schop tegen het zere been alleen maar vileiner.

Palacio-Foral

Palacio Foral (Paleis van gedeputeerde staten van Bizkaia in Bilbao)

Veel nabestaanden waren uitgenodigd voor de ceremonie ten paleize (van de gedeputeerde staten van Bizkaia). Volgens de PP waren opvallend veel nabestaanden van slachtoffers van de ETA juist niet uitgenodigd. De PP is bij de ceremonie weggebleven.

Ondanks de mooie woorden van de lehendakari blijkt iets wat een mooi initiatief lijkt een splijtzwam. Baskenland ten voeten uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s