Werken op een cruise!

msc-fantasia-cruiseschip-msc-cruisesDe cruise industrie concurreert met ongelijke en oneerlijke wapens in de toeristenwereld. Tot die conclusie moet je wel komen als je een beetje verder kijkt dan alleen de mooie plaatjes. Cruises zijn relatief goedkoop vergeleken bij een verblijf in een hotel of appartement aan de Middellandse Zee. Cruises zijn relatief luxe en behoorlijk all-inn. Cruisen is massatoerisme dat perfect past binnen een consumptiemaatschappijpatroon. Natuurlijk is zo’n boot een investering van honderden miljoenen euro’s, maar gezien de winsten die cruise-maatschappijen maken is dat alleszins de moeite waard. De operationele kosten bestaan voor een belangrijk deel uit personeelskosten. Op een gemiddeld schip werken 1100 mensen. Als je die allemaal het Nederlandse minimumloon zou betalen heb je het over een bedrag van ruim boven de twintig miljoen euro per jaar en dat is in een markt met scherpe concurrentie veel. Daar zijn oplossingen voor. Registreer je schip in een land dat niet of nauwelijks arbeidswetgeving kent en klaar is Kees. Je loonkosten zijn ineens meer dan gehalveerd ten opzichte van dat Nederlandse minimumloon. Je stopt je schip vol met mensen uit de Filipijnen, India, Indonesië, Oekraïne, Roemenië, Bulgarije, Colombia, Peru en/of Brazilië en je hebt een gezeglijke, onderdanige en vriendelijke bemanning. Je kunt de kosten nog verder terugbrengen door die mensen zeven dagen per week tien tot twaalf uur per dag te laten werken. Iedere week, negen maanden aan een stuk. Daarna heb je een paar maanden vrij, onbetaald natuurlijk, voor je een nieuw contract kan tekenen. Als dit geen moderne slavernij is dan gaat het toch aardig in die richting.keuken

Veel mensen vinden dat helemaal geen punt. Die bemanningsleden hebben toch uit eigen vrije wil aangemonsterd? Ze hoeven dit toch niet te doen? Ook hier kun je wat verder kijken en al snel zie je dat heel veel bemanningsleden met mooie verhalen naar de schepen worden gelokt, mooie verhalen waar in de praktijk weinig van blijkt te kloppen.

Als passagier krijg je weinig personeel te zien. Natuurlijk de staf en entertainment crew, de mensen in bars en restaurants en de kamermeisjes. Van het “voetvolk” was het merendeel bezig aan zijn of haar eerste contract zonder de intentie om dat te vernieuwen. Een enkeling zat er langer en ik ben er maar een tegengekomen die er jaren zat, vier jaar om precies te zijn.

 

Mede door de uitbuiting van het personeel is de cruise industrie booming business.

 

2 thoughts on “Werken op een cruise!

  1. Interessant! Niet alleen de cruise trouwens, ook de hotelindustrie op het vaste land werkt volgens vergelijkbare principes. Ik weet bijvoorbeeld dat in Spanje en op de Canarische Eilanden, hotelmedewerkers rond de 80 uur per week werken voor een heel slecht loon. Vaak hebben ze één dag per week vrij, da’s mooi, maar bedienend personeel krijgt bijvoorbeeld tussen lunch en avondeten drie uur vrij, en dan mogen ze weer opdraven tot laat in de avond, om bij het ontbijt weer aanwezig te zijn.

    Als aan dit soort praktijken eens wat aan gedaan zou worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s