Agnès Jaoui, wie kent haar niet?

agnes jaouiAgnès Jaoui, wie kent haar niet? Agnès Jaoui, het is vast schandalig, maar ik ken haar pas sinds ik Spotify heb en op zoek was naar andere fado zangeresen dan de mij bekende Mariza’s, Amália’s en Ana’s. Ik kwam een prachtig lied tegen: Fado do retorno, samen met Mísia, een zangeres die nooit het traditionele fado-pad heeft bewandeld, maar toch een prachtig fado zangeres is. “Fado do retorno” staat op de eerste cd van mevrouw Jaoui “Canta” uit 2006. Er staan nummers op in het Spaans en Portugees, wat heel bijzonder is voor een Franstalig opgegroeid meisje. Jaoui is vooral bekend geworden van de film, waarin ze al sinds 1983 acteert. Sinds 1993 schrijft ze ook scenario’s, samen met haar partner Jean-Pierre Bacri en in 2000 is ze begonnen met regie. In haar laatste film “Au bout du conte” verenigd ze alle drie die aspecten: acteur, scenarioschrijver en regisseur. Een veelzijdige dame dus.-misia-fado-(cd)

In 2005 zingt ze met JP Nataf het album Plutôt tôt, plutôt tard: Floricanto en in 2006 dus “Canta” gevolgd door een tweede solo album in 2009: “Dans mon pays”. Op dat laatste album opnieuw veel in het Spaans en Portugees, maar er staan ook twee Franstalige liedjes op. Fraai is ook haar interpretatie van “Todo cambia”, het vrijheidslied van de Chileen Julio Numhauser en wereldberoemd mercedes sosagemaakt in de interpretatie van de Argentijnse Mercedes Sosa.

Agnès Jaoui: een welkome aanvulling!

Fado do retorno, Agnès Jaoui met Mísia  : http://youtu.be/HSrFfp5b0Fg

Todo cambia, Mercedes Sosa: http://youtu.be/Za75SkduQX8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s