Baskische mosselen

mosselkooi bij Mutriko

mosselkooi bij Mutriko

Zijn de Basken laat wakker geworden of is het echt iets anders? In Baskenland willen  ze kokkels, mosselen en oesters gaan kweken in zee. Op het eerste gezicht lijkt dat niets nieuws, maar volgens het AZTI-Technalia, het Baskische instituut voor wetenschappelijk levensmiddelen onderzoek, is hier wel degelijk sprake van een spraakmakend project. Nergens ter wereld worden schelpdieren op open zee gekweekt, de meeste kwekerijen zitten in zeearmen of baaien. Nu is de golf van Bizkaje natuurlijk ook een baai, maar dan wel een hele grote. Bovendien is juist door die geografische ligging van de golf de golfslag veel groter dan in bijvoorbeeld de Noordzee. Zo wordt er bij Bilbao veel gesurft.

Het AZTI heeft een paar plaatsen gevonden op open zee tussen Bilbao en San Sebastián die ideaal zijn om experimenten op te zetten. Het gaat om de kust tussen Mutriku en Medexa en bij het plaatsje Elantxobe. Bij Mutriku is de eerste kooi met mosselen al in het water geplaatst. Op de foto lijkt het hier toch om een baai(tje) te gaan, op Google maps ook. Dat blijkt ook het geval te zijn bij Elantxobe. Dus rijst de vraag of ze daar nu echt te laat wakker zijn geworden? Ik denk het wel. Misschien zijn de kooien anders dan wat er in de Oosterschelde gebruikelijk is, maar verder is het schaaldieren kweken in zout getijde water. Het Baskische instituut en de Baskische regering denken dat er ruimte is voor de kweek van 60 tot 110 miljoen kilo mosselen, vergelijkbaar met de productie in de Oosterschelde (2009 70 miljoen kilo).

mosselponton met draden in Galicia

mosselponton met draden in Galicia

Maar wat blijkt: Nederland denkt ook aan mosselkwekerij op open zee omdat de productie in de Waddenzee en de Oosterschelde niet voldoende oplevert, vaak te wisselvallig is. Het blijkt ook moeilijker te zijn dan gedacht, want de installaties moeten bestand zijn tegen ruig en stormachtig weer. Het is een langdurig project dat nog veel onderzoek vereist. Misschien eens gaan praten met AZTI-Technalia?

Dus mosselkweek op open zee is wel degelijk iets anders en misschien zijn ze in Baskenland wel eerder wakker geworden …

mosselbrand

mosselbrand

En hier nog een leuke manier om mosselen klaar te maken: verhitten in brandende dennenaalden (Spaans, maar de foto’s spreken voor zich): http://miguelon-arrainak.blogspot.nl/2013/07/eglade-de-moules-mejillones.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s