Ortega en de geur van olie

Ortega vorige eeuw

Ortega vorige eeuw

Ooit was Daniel Ortega (1945) een gevierd guerrillaleider. Gevierd in westerse intellectuele kringen wel te verstaan. Niet dat Ortega echt gestreden heeft in het leger van de FSLN (Frente Sandinista de Liberación Nacional), in die periode zat hij als vluchteling in Costa Rica. Toen de Sandinisten de strijd tegen dictator Somoza hadden gewonnen in 1979 kwam Ortega namens de Sandinisten in de “raad voor nationale wederopbouw”. Nadat andere partijen de raad hadden verlaten werden in snel tempo hervormingen “à la Cuba” doorgevoerd zoals gratis scholen en gezondheidszorg. In 1985 wordt Ortega de eerste democratisch gekozen president van de twintigste eeuw. Inmiddels was de man net zo aan macht gewend als Somoza voor hem of Castro in Cuba.

Ortega met Castro

Ortega met Castro

Toch bleven er vrije verkiezingen en Ortega verloor de drie daarop volgende. Maar in 2006 lukte het hem om weer aan de macht te komen en dat is hij vandaag nog steeds.

Inmiddels is het land bezig met plannen om een tweede Panama kanaal aan te leggen, samen met een Chinese ondernemer. Een megalomaan project of een briljante zakelijke vondst? Daarnaast heeft Ortega territoriale disputen met Hondura, Colombia en Costa Rica aangescherpt.

Van Costa Rica wil hij de provincie Guanacaste “terug”. Die Costaricaanse provincie is in 1824 “verhuisd” van Nicaragua naar Costa Rica, iets wat de bevolking van die regio toen zelf wilde, claimt Costa Rica. In de loop van bijna twee eeuwen is dit dispuut afgehandeld en volgens internationaal recht is het een deel van Costa Rica. Maar ja, er blijkt olie te zitten … Dat is ook het geval op zee, waar Nicaragua blokken zee voor olie-exploratie heeft uitgegeven die volgens Costa Rica in Costaricaanse territoriale wateren liggen. 55 blokken in de Caribische zee en 18 in de Stille Oceaan.

Ortega in 2006

Ortega in 2006

Het dispuut met Colombia gaat om de territoriale wateren rond de eilandengroep San Andres en Providencia, ruim 200 km uit de kust van Nicaragua en 750 uit de kust van Colombia. Met Honduras is er discussie over de grenzen in de Golf van Fonseca.

Al die disputen hebben de geur van olie …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s