Zoveel olie en geen geld

Met al het blabla van Maduro over de Bolivariaanse republiek, erfenis en revolutie, was er eerder dit jaar toch een tekort aan wc papier en ontbrak er verder nog van alles en nog wat op de schappen van de winkels. Een lid van de OPEC met een keurige olieproductie, maar geen geld om geïmporteerde producten te betalen die niet in het land zelf worden gemaakt. Een industrie die in het land vaak kapot is gemaakt door diezelfde Bolivariaanse revolutie, want de rijke rechtse elite was eigenaar van al die fabrieken.

Zoveel olie en geen geld.

ingang van het ZLC, de vrijhandelszone in Panamá

ingang van het ZLC, de vrijhandelszone in Panamá

Rekeningen betalen is een groot probleem geworden voor Venezuela. Afgelopen juli was de president van Panamá in Caracas om over betalingen te praten. Venezolaanse (staats)bedrijven hebben een schuld van 1,2 miljard dollar bij de ZLC, de belastingvrij industriële zone in Panamá. Ik moest even knipperen: 1,2 miljard, zie ik dat goed? Overal staat 1.200 miljoen, dat is toch 1,2 miljard? Ja, 1,2 miljard Balboa’s. Oh, das wat anders dan. Nee hoor, 1 Balboa = 1 US Dollar, al sinds 1903. Dus ja, een schuld van 1,2 miljard dollar!

Hoe krijg je een schuld met een vrijhandelszone? Door de spulletjes die je zelf niet kan kopen in de wereld te kopen van handelaren die daar slim en goed in zijn. Ongeveer een kwart van de handel uit die zone gaat naar Venezuela. Een andere grote klant is Colombia. Maar die handelaren waren niet zó slim dat ze de veranderingen van de overgang van Chávez naar Maduro konden voorzien. Wie wel?

Zoveel olie en geen geld.

Maduro en Martinelli in juli 2013

Maduro en Martinelli in juli 2013

Maduro, mag je aannemen, was zich heel bewust van de gevolgen van het instellen van valutacontroles. Hij wilde onder ander kapitaalvlucht voorkomen en misschien wilde hij ook wel de Venezolaanse staat spekken met gratis kredieten, wie zal het weten? Maar de importeurs importeren niet en ze  betalen de rekeningen aan hun leveranciers niet, ook niet als dat ondernemers zijn in de vrijhandelszone van een bevriende natie.

Maduro ging er iets aan doen, beloofde hij in juli aan Martinelli, de Panamese president. Panamá wacht er nog op.

Zoveel olie en geen geld.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s