Audi weet wel hoe het moet …

de fabriek in São José dos Pinhais bij Curitiba

de fabriek in São José dos Pinhais bij Curitiba

Grappig, zou je kunnen denken bij het lezen van het bericht dat Audi weer gaat produceren op de lijn in São José dos Pinhais bij Curitiba. Goed nieuws voor de werkgelegenheid en dat soort dingen. Maar ze zijn zeven jaar geleden zelf weggelopen van die productielijn. Hoe kan dat, zo’n serieus bedrijf denkt lange termijn en niet alleen aan de winst voor de aandeelhouder op korte termijn. Zou je denken en willen hopen. Ik vrees dat het een beetje anders ligt.

De mannen uit Wolfsburg maakten in de fabriek de Audi A3 en op de lijn ernaast de Volkswagen Golf. Let wel, de Braziliaanse versies van die modellen, maar dat had u wel begrepen (zie ook http://wp.me/p3nJb9-6L) neem ik aan.

Audi en Volkswagen fabriek in São José dos Pinhais bij Curitiba zag er zo uit en 2007 en ziet er zo uit in 2013

Audi en Volkswagen fabriek in São José dos Pinhais bij Curitiba zag er zo uit en 2007 en ziet er zo uit in 2013

Op die lijn werd de A3 al gemaakt, maar de verkopen vielen tegen en in 2007 werd de productie gestopt. Dat is de officiële versie. Het is speculatief, maar ik denk dat de subsidies en belastingvoordelen op waren en de auto, van een verouderd model, daardoor te duur werd. Nu komt er een nieuw project, met een investering van 600 miljoen Real (ongeveer 200 miljoen Euro) om de lijn op te peppen en weer A3’s te gaan maken. Met de nodige steun van federale en staatsoverheden. Audi doet mee met het programma Inovar-Auto, waarin belastingvoordelen de producent tot investeringen moeten verleiden.

Audi A3. Het is niet zien of het om een Duits model of een Braziliaans model gaat, daarvoor moet je in de techniek kijken.

Audi A3. Het is niet zien of het om een Duits model of een Braziliaans model gaat, daarvoor moet je in de techniek kijken.

Ik denk (speculatie) dat Audi die investeringen toch had moeten doen om de A3 concurrerend in de markt te zette. Maar  Audi heeft het model “eruit laten lopen” en vervangen door veel duurdere geïmporteerde A3’s uit Duitsland. Nu is de markt klaar voor een nieuwere, nog steeds uitgeklede dus, Braziliaanse versie van de A3 voor een veel hogere prijs dan zeven jaar geleden.

Komende dinsdag mag de grote baas van Audi, Rupert Stadler, samen met Dilma, de president van Brazilië, dit heuglijke feit bekend maken. Ondertussen probeert Audi ook nog wat belastingvoordelen weg te slepen bij de regering van de staat Paraná. Uit eigen ervaring weet ik dat dit, met enig uithoudingsvermogen door de ingewikkelde bureaucratische procedures, zeer wel te doen is. 700 werknemers in 2015 en een luchtspiegeling van 3000 arbeidsplaatsen in 2019 doen wonderen.

Brazilië heeft er weer een oud model bij …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s