Heliete Vaitsman: O Cisne e o Aviador

Heliete Vaitsman: O cisne e o aviador (de zwaan en de vliegenier)

Maart 2014, Editora Rocco, Rio do Janeiro, 176 pagina’s, Portugees

 

Over de oorlog zijn we nog lang niet uitgeschreven, dat blijkt keer op keer. Nu weer in Brazilië, een boek van Heliete Vaitsman, in het dagelijks leven directeur communicatie van het Joods Museum van Rio do Janeiro.

uitnodiging voor de boekpresentatie

uitnodiging voor de boekpresentatie

Gebaseerd op feiten heeft ze een roman geconstrueerd over het leven Herberts Cukurs, een bekende Letse vliegenier in de jaren voor de oorlog, maar gedurende de oorlog verantwoordelijk voor de dood van 30.000 joden. Net als veel anderen, vervolgden en vervolgers, vlucht hij naar Brazilië. Twintig jaar later wordt hij door de Mossad in Montevideo doodgeschoten.

Het verhaal gaat over Frida die met haar kleindochterknipsels en kaartjes en andere herinneringen rond de aankomst in Rio do Janeiro verzamelen en ordenen, herinneringen van de familie, van hen die op tijd waren gevlucht en aan hen die niet op tijd wegkwamen. Frida herinnert zich ook de eerste ontmoetingen met Herberts, bij het meer met de trapboten in de vorm van een zwaan. Toen had ze geen idee wie hij was, anders dan een Letse boer die gevlucht was uit Europa en vroeger vliegenier was.

Het verhaal verteld het leven van andere vluchtelingen in de jaren 40 en 50 in Rio en hoe Frida later achter de ware aard van Herberts komt.

Een roman die deze week verschenen is in Rio do Janeiro en hopelijk in vertaling verschijnt in Nederland!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s