De Amsterdamse Boekhandel in Boekblad

 

 

 

De Amsterdamse Boekhandel opent voor kinderen, burgers en expats

9 april 2014 Robertine Romeny

In de Amsterdamse wijk Buitenveldert opent rond 1 mei De Amsterdamse Boekhandel haar deuren. De nieuwe eigenaren onderscheiden zich met een stevig assortiment kinderboeken en boeken in Engels en Spaans en later ook Portugees en Hebreeuws.

foto boekbladNa een kosmopolitische carrière besloten Denis Stirler (60) en zijn vrouw Debbie neer te strijken in Buitenveldert en daar een boekwinkel te openen in een lokaal winkelcentrum. ‘We zijn nu druk bezig met kasten bouwen, timmeren, verven en boeken inkopen.’

Stirler is opgeleid als bedrijfskundig ingenieur en werkte dertig jaar in verschillende Latijns-Amerikaanse landen en België en Spanje in directiefuncties. Waarom begint iemand met deze achtergrond een boekhandel in een Amsterdamse buitenwijk? ‘Ik heb mijn leven lang een liefde voor boeken, haalde zeventien jaar geleden in een rustige periode het diploma Boekverkoper.’

Simultaan bouwde Stirler aan zijn boekhandelsloopbaan. Zo werkte hij als vrijwilliger een dag in de week bij achtereenvolgens Orlando in Amsterdam, Boekhandel van der Meer in Noordwijk, De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam en als bedrijfsleider van kinderboekwinkel Cedille op het nabijgelegen Gelderlandplein. ‘Vooral van Martha Baalbergen en Monique Burger heb ik heel veel geleerd. Nu ben ik klaar met reizen voor mijn werk en wilde ik een eigen boekhandel.’ Stirler kon de winkel met eigen geld financieren.

De winkel heeft als ondertitel ‘Kinderboeken en literatuur’. De helft van het assortiment zal bestaan uit kinderboeken, 30 procent fictie en 20 procent hobby, zoals koken, reizen en tuinen. In totaal wil Stirler zo’n 6000 à 7000 titels in voorraad hebben. Dat betekent dat de kinderboekenafdeling zich kan meten met een kleinere kinderboekwinkel. ‘Er wonen in Buitenveldert veel oudere mensen, waaronder koopkrachtige opa’s en oma’s, en er zijn zes basisscholen’, weet Stirler uit de periode dat hij bij Cedille werkte.

In deze buurt wonen ook veel expats en die wil Stirler gaan bedienen met Engelse en Spaanse boeken en in een later stadium ook Hebreeuwse en Portugese literatuur. ‘Vanuit mijn eigen expat-ervaring spreek ik vloeiend Spaans en Portugees.’ Daarnaast is er een grote joodse gemeenschap, waarvoor Stirler actuele literatuur in het Hebreeuws in huis wil halen. ‘Geen judaïca, want daarin is goed voorzien.’

Stirler heeft zich aangesloten bij Blz. Toch gaat De Amsterdamse Boekhandel geen kantoormaterialen, tijdschriften, kranten of postzegels voeren. Het bestand aan non-books is beperkt tot boekgerelateerde artikelen, zoals knuffels en houten boekenleggers. Ook komt er geen horeca. ‘We bieden de klanten gewoon gratis koffie aan. We verkopen alleen brigadeiros, dat zijn Braziliaanse chocoladeballetjes, die door een Braziliaanse vrouw gemaakt worden.’

De Amsterdamse Boekhandel zit op een klein winkelcentrum, tussen een Jumbo en een BCC, waar zich naast stripwinkel Fantasia de betere slager, groenteboer, visboer en een bonbonzaak bevinden. Op de VU Boekhandel en inloopzaken als AKO en Bruna na, zijn er geen boekhandels vlakbij. ‘De VU Boekhandel richt zich vooral op studenten.’ Naast het organiseren van activiteiten als vaste voorleesochtenden en auteursbezoeken, gaat Stirler ook samenwerking zoeken met ondernemers, scholen en bejaardenhuizen in de buurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s