Patricia als zondebok

Donderdag 18 september 20:00 h in De Amsterdamse Boekhandel hebben we het hier natuurlijk ook over. Met Wim Jansen: Een jaar geleden stond Brazilië op zijn grondvesten te schudden. In alle steden stroomden honderdduizenden demonstranten de straat op en riepen ‘De reus ontwaakt – en die reus dat zijn WIJ’.
Nu lopen de spanningen weer op. De economie van de reus belandde onlangs zelfs in een recessie, terwijl de beurshandelaren stonden te juichen. Is Brazilië nog wel dat spannende, prachtige, sensuele en heerlijk tegenstrijdige land? (JA!, is het antwoord).

Wim Jansen is journalist en schrijver. Voor Trouw en de Wereldomroep maakte hij tientallen journalistieke reizen naar Latijns-Amerika.
Entree 5,00 Euro, inschrijven, Braziliaans drankje en hapje.

Marc Bessems

Het is kort voor het einde van de tweede helft. Voetbalclub Grêmio staat met 2-0 achter tegen Santos. Patrícia Moreira schreeuwt de longen uit haar lijf van frustratie. Sinds haar zevende is ze al gremista, fan van Grêmio, een van de twee grote clubs uit Porto Alegre. Haar club is aan het verliezen en doelman Aranha van Santos krijgt de volle laag.

Fans in het blauw-wit-zwart van Grêmio schelden de zwarte goalkeeper uit voor macaco, aap. Een televisiecamera beweegt langs de gremistas en Patricia komt duidelijk in beeld. Ook al is haar stem tussen de duizenden niet te horen, haar lippen vormen zichtbaar voor heel Brazilië dat ene woord: ma-ca-co.

Verontwaardiging

Een golf van verontwaardiging trekt door de Braziliaanse media. Patricia wordt al snel geïdentificeerd. Ik zie haar ergens in een televisiejournaal voorbijkomen, haar jas over het hoofd in een zinloze poging haar identiteit te beschermen. Heel het…

View original post 728 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s