Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (1): Gerald Murnane

de vlakte

Al dagen vroeg mijn dochter, mijn jongste, of ik thuis wilde blijven. Dat wilde ik natuurlijk niet. Ik had zelfs voor de winkel een rooster gemaakt waarin de collega’s één dag in de winkel gingen werken en ik vier. De eerste dagen van de week waren opvallend drukker dan normaal, alleen staan was niet echt een optie. Maar het liep anders.

Dinsdag was het zover, zowel mijn huisarts als zoon#2 en schoondochter (beiden arts) vinden dat ik tot de risicogroep behoor. Niet een groter risico om met covid-19 besmet te raken maar een slechter verloop van de ziekte, heftiger. Het woord fataal viel niet overigens, maar je stelt je het voor. Ik heb 10 jaar geleden bij een longontsteking de Mexicaanse griep gehad en ben, ik weet niet meer hoeveel dagen, in quarantaine geweest in het OLVG. Geen prettige herinnering

Nieuwe plannen waren snel gemaakt: de kapitein verlaat het schip.

Zo staat het er: de kapitein verlaat het schip. Kapiteins doen dat gewoonlijk als laatste. Nu doe ik dat als eerste, met het gevoel dat mijn collega’s er weer alleen voor staan, dat ik ze weer in de steek laat. Met meer dan grote tegenzin, vreselijk, verlaat de kapitein het schip. Die winkel is mijn lust en mijn leven maar het leven gaat voor. Gelukkig heb ik een fantastische eerste stuurman die nu, weer, het roer overneemt. Gelukkig hebben we fijne collega’s die zich flexibel in nieuwe roosters laten indelen. Gelukkig hebben we invallers. Gelukkig ben ik niet ziek en blijf ik de administratie en van alles en nog wat doen.

Maar je wil op de vloer staan! Dat gaat dus even niet.

Woensdag ging voor een groot deel naar regelen, op afstand. De overheidsmaatregelen tot je nemen en concluderen dat je daar niet heel veel aan gaat hebben. Alleen de werktijdverkorting, die wel. Die had ik maandag al aangevraagd. Maar die regeling is al van tafel. Mijn WTV-aanvraag is omgezet naar een NOW (noodwet overbrugging voor werkbehoud). Niet meer gebaseerd op de uren die minder gewerkt worden door minder werk, maar gerelateerd aan het omzetverlies vanaf 1 maart.

Zo’n eerste dag alleen thuis vliegt om, zou dat zo blijven?

Er was ook wel even tijd om wat te lezen: De vlakte van Gerald Murnane. Wat een bijzonder boek, kan het eenieder aanraden.
Originele titel “The Plains”, vertaald door Thijs van Nimwegen en Sander Grasman, uitgegeven door Uitgeverij Signatuur, Amsterdam, februari 2020
bestel hier

 

Amsterdam 18-03-2020

2 thoughts on “Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (1): Gerald Murnane

  1. Beste Denis, veel sterkte in je kluizenaarschap, je hebt gelukkig een winkel vol boeken om te lezen. Goede blog, ben benieuwd naar meer. Hartelijke groet, Gerdi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s