Goud!

Net als veel landen heeft Venezuela een deel van haar reserves in goudstaven omgezet en die staven worden fysiek op verschillende plaatsen in de wereld bewaard. Nederland doet dat ook. Venezuela heeft bijna twee miljard aan goud in Londen geparkeerd bij de Britse bank. Nu wil de regering Maduro dat goud terug en de bank weigert dat. Hoezo? Dat mag toch niet? Dan parkeert niemand zijn staven daar meer als ze kunnen weigeren om je je staven terug te geven. Die van mij in ieder geval niet, toch? Nou ja, zo eenvoudig is het dus niet. Bij de verkiezingen van 2018 in Venezuela is er op grote schaal fraude gepleegd en heel veel landen, waaronder Groot-Brittannië, erkennen de regering Maduro niet en zien Juan Guaidó als de rechtmatige president. Een verzoek van de regering Maduro is dus niet een officieel Venezolaans verzoek, ook al heeft de nationale bank van Venezuela dit verzoek gedaan. In totaal heeft Venezuela vijf miljard fysiek goud in andere landen in bewaring. De Venezolaanse bank heeft nu een rechtszaak aangespannen tegen de Britse bank. Uitspraak in dit dispuut kan wel even duren, in september misschien, en is een precedent voor de staven elders.

Nicolás ziet het wel zitten, die goudstaven!

Venezuela is het land met de grootst bewezen oliereserves ter wereld, maar de winning daarvan is helemaal tot stilstand gekomen. Het land importeert nu benzine (!) uit Iran. Beide landen omzeilen allerlei internationale sancties. Iran mag niet exporteren, Venezuela niet importeren, maar met enige regelmaat komt er een konvooi Iraanse tankers aan in Venezuela. Geen liefdewerk oudpapierhandel overigens. Iran ontvangt graag als betaling goudstaven. Ziet u de link?

Tien jaar geleden, toen er nog wel olie werd gewonnen en geraffineerd, had Venezuela vijftig miljard dollar aan reserves, niet alleen in goud overigens. Vijf jaar geleden waren die reserves geslonken tot 25 miljard en vandaag tot ongeveer zeven miljard en dan wel grotendeels in goud. De nood is hoog, economisch en sociaal. Miljoenen Venezolanen zijn de afgelopen jaren het land ontvlucht, miljoenen Venezolanen leven ver onder de armoedegrens. Er is officieel geen corona crisis, het land is in totale lockdown en de Venezolaanse centrale bank van Nicolás Maduro claimt de goudreserves formeel om de niet bestaande corona crisis te bestrijden. Maar ja.

Zelfs als het land het goud wel krijgt is het maar een doekje voor het bloeden. Er moet structureel iets gebeuren om het land te redden van de totale ondergang, van een humanitaire crisis zonder precedent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s