Kruistocht door Europa

Ik deelde de mening van een klant over Bernard en het toneelstukje ooit opgevoerd in Wageningen. Van diezelfde klant kreeg ik het boek van generaal Eisenhower over de bevrijding van Europa. Een indrukwekkend feitelijk verslag van voorspel, D-Day en het oprollen van de Duitsers, gelardeerd door, veelal positieve, meningen over andere hoge officieren en een enkele politicus. De enormiteit van de operatie en de gigantische inspanningen van het Amerikaanse en Britse volk om de wereld te verlossen van het kwaad worden ook duidelijk benoemd. Dat was ook ongelooflijk, net als het kwaad dat was.

Slechts een alinea over de systematische moord op miljoenen joden is wel echt een tekortkoming van het boek. Dat die hele Bernard niet genoemd wordt is dan weer een pluspunt. Eisenhower vond de slag om de Schelde belangrijker en grootser dan het veel beschreven en verfilmde Market Garden. Naar ik begrijp komt er over die slag in Zeeland nu ook een film.

Ik heb het boek tussen andere actuele boeken door gelezen en er daarom langer over gedaan, maar dat was ook wel prettig eigenlijk. Zo waren de lijstjes van legeronderdelen en materieel die veelvuldig in het boek voorkomen een beetje uitgesmeerd.

Ik had het boek nooit zelf ter hand genomen en ik ben mijn klant toch dankbaar dat ik het mocht lezen!

Kruistocht door Europa door Generaal Eisenhower, oorspronkelijke titel Crusade in Europe, uit het Engels vertaald  door J.L.van Tijn. Mijn klant kocht het boek in 1990, in het boek staat niet wanneer het door Servire te Wassenaar gepubliceerd is. Op internet vind ik als publicatiejaar in het Nederlands 1949, dan bij uitgeverij Heinemann.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s