Wat wij zagen

Het uitgestelde Boekenweekgeschenk van 2021 is voor mij een ander venster op eenzelfde geperverteerde wereld dan Dode meisjes van Selva Almada dat ik een paar weken eerder besprak. In Wat wij zagen van Hanna Bervoets is het de perverse wereld van de moderator van grote internet platforms als Facebook, Twitter en YouTube. Die platforms mogen niet, zoals de post dat wel mag, zomaar alles doorgeven. Allerlei soorten inhoud moet beoordeeld en gecensureerd worden. De mensen die dat doen zijn de moderators, die binnen door het platform bepaalde richtlijnen onder zeer streng toezicht en slechte omstandigheden werken en er ook niet echt veel mee verdienen. Een aantal van hen krijgt psychische problemen door alles wat hen voorgeschoteld wordt. Het verhaal wordt in de eerste persoon verteld door Kayleigh, die na eerdere omzwervingen en geplaagd door schulden terecht is gekomen bij Hexa de contractor van zo’n platform. In het begin is het in de vorm van een brief aan de advocaat van een groep moderators die de contractor en het platform aanklagen. Ze wil niet meedoen aan die aanklacht, maar wil hem wel eenmalig haar verhaal vertellen. Hoe ze bij Hexa terecht kwam, wat de regels waren, hoe ze moest wennen aan de heftige dingen die ze te zien kreeg, hoe er weinig contact was met andere moderators, maar er toch een klein groepje ontstond waarin een zekere vorm van vriendschap ontwikkelde. Met dat groepje ging ze vaak naar een sportsbar om de dag weg te drinken en kreeg ze een relatie met haar collega Sigrid die al snel bij haar intrekt. Sigrid blijkt ook moeite te hebben met wat ze modereert en door één filmpje ontwikkelt ze slaapproblemen en nachtmerries. Ze heeft de naam van het meisje in dat filmpje onthouden en deelt dat op een bepaald moment met Kayleigh.

Hun relatie ontwikkelt zich na de initiële verliefdheid tot iets stroefs. Als dan op een dag Sigrid het gedachtengoed van complotdenkers en antisemieten blijkt te delen ontploft Kayleigh en verdwijnt Sigrid plotsklaps. Kayleigh krijgt uiteindelijk weer contact op de parkeerplaats van de contractor waar ze Sigrid vraagt waarom ze is weggegaan en contact vermijdt. Sigrid spiegelt haar een heel andere relatie voor die ze hadden, een waarin Kayleigh dominant was, Sigrid geen ruimte gunde, dat aantoont met een video van hen als ze samen seks hebben in een soort bezemkast van de contractor waarin het lijkt op wurgseks, ze Kayleigh beschuldigd van stalking.

Ze zien elkaar niet meer. Wat Kayleigh uiteindelijk doet om toch weer in het gevlei te komen is bizar en moet je zelf maar lezen.

Geslaagd Boekenweekgeschenk.

Wat wij zagen, door Hanna Bervoets ter gelegenheid van de uitgestelde Boekenweek van 2021, uitgegeven door CPNB, mei 29 mei 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s