Gema

Gema overleed op haar vijftiende aan leukemie en de nu ruim veertigjarige toenmalige vriendin van Gema, Milena, die in het in de eerste persoon geschreven verhaal niet bij name genoemd wordt overigens, probeert te achterhalen hoe dat toen gegaan is. De dood van Gema is haar altijd bijgebleven en als ze aan het eind van het toneelseizoen met een groep mensen gaat eten in een restaurant komt ze er na een tijdje achter dat dat het restaurant is van Gema’s ouders. Het restaurant waar de populaire verjaardagsfeestjes van Gema werden gehouden en in niets meer lijkt op het restaurant van toen, behalve de stoelen. Terwijl Milena haar leven leidt van alleenstaande, twee keer gescheiden moeder van twee zoons en een affaire heeft met een iets jongere toneelspeler gaat ze in gesprek met vriendinnen die Gema hebben gekend, bezoekt het ze Frans het Lyceum in Pedralbes, een chique wijk in Barcelona, waar ze op hebben gezeten en krijgt zo steeds meer details over die fatale periode. Een periode waarin Gema en Milena eigenlijk geen dikke vriendinnen meer waren, ze zaten in verschillende klassen, hadden verschillende vriendinnengroepen. Maar ze sprak in tijd nog één keer kort met Gema, die er toen slecht uitzag, op het schoolplein. Niemand kan zich herinneren dat Gema nog op school was geweest toen en Milena twijfelt aan haar herinneringen.

Herinneringen spelen een grote rol in de novelle, met name hoe je zoveel niet meer weet. Ook verlies in verschillende vormen, zowel waar het Gema betreft voor Milena en naar blijkt ook voor de ouders van Milena die maar moeilijk met het verlies hebben kunnen omgaan. Maar ook het verlies van haar vader in diezelfde periode is Milena bijgebleven, zij het met berusting.

Mooi luchtig, liefdevol en emotioneel geschreven verhaal dat me als ervaringsdeskundige bij verschillende gebeurtenissen ook persoonlijk raakte, tegen de achtergrond van mijn geliefde stad .

Gema, in het Nederlands uitgebracht als De verloren vriendin, door Milena Busquets, vertaald uit het Spaans door Arieke Kroes en uitgegeven door Meulenhoff te Amsterdam in mei 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s