Vrolijk verval

Hedy d’Ancona schrijft zoals ze leeft denk ik. Impulsief, vrolijk en altijd vóór. Voor vrouwenrechten, voor gelijke kansen, voor de liefde, voor de kunst, voor de zwakkeren. Ook voor een fijne oude dag, ook al gaat het fysiek minder betekent dat niet dat je achter de geraniums moet gaan zitten. De nu 83-jarige d’Ancona maakt zich nog steeds sterk voor de onderwerpen die haar na aan het hart liggen. Feminist in hart en nieren die ze is kan ze niet nalaten zich ertegenaan te bemoeien. In het boek Vrolijk verval doet ze dat met veel inzicht en zelfkennis en een flinke dosis humor. De korte stukjes zijn mooi geïllustreerd met werk van onder andere Fiep Westendorp, Yrrah, Rembrandt en natuurlijk Aat Veldhoen.

Als je altijd vóór bent ben je vanzelf ook vaak tegen, tegen discriminatie, tegen uitsluiting, tegen een regering die geen kinderen wil opnemen uit Lesbos, tegen one-issue partijen in het parlement en tegen een kerstboom in de kamer (die ze er toch ieder jaar weer neerzet).

Een aanrader het boek. Ik denk dat het een illustratie is van de gedachte dat je blij moet zijn met wat je nog wel kan en je niet moet druk maken over wat niet meer kan. Ik ben ook voor, voor Hedy!

Vrolijk verval door Hedy d’Ancona, uitgegeven door Nijgh en Van Ditmar, Amsterdam, juli 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s