De afgronden

Het huwelijk als gevangenis zou ook een titel voor dit boek kunnen zijn. Het verhaal wordt verteld door de achtjarige Claudia begin jaren tachtig van de vorige eeuw en gaat vooral over haar moeder, haar naamgenoot. Hoe ze als zestienjarige niet mocht trouwen met de vierendertigjarige van Ierse afkomst Patrick. Ze vertelt haar dochter de verhalen van beroemde vrouwen die in haar ogen een eind aan hun leven hebben gemaakt, zoals prinses Grace van Monaco, Natalie Wood of Karen Carpenter. Ook een goede vriendin van de moeder maakt een einde aan haar leven door van de achttiende verdieping te springen. Vooral de afgrond waar de prinses inreed maakt indruk op de kleine Claudia. Ook vertelt de moeder over haar moeder die eigenlijk geen kinderen wilde, haar vader van wie ze niet naar de universiteit mocht, de moeder en vader van haar vader. Over de verdwenen moeder van een klasgenootje.

Kleine Claudia ziet door de verhalen van haar naamgenoot steeds meer enge dingen in haar dromen. Ze is dol op haar zwijgzame vader die een supermarkt heeft in het westen van Cali, de grootste stad in het zuidwesten van Colombia. 

Als de moeder een verhouding krijgt met de kersverse jonge echtgenoot van haar schoonzus bloeit ze op. Dat gaat niet ongemerkt voorbij en er komt heibel in het gezin. Kleine Claudia ziet de relatie van haar ouders veranderen en denkt er het hare van. Op vakantie in de bergen ten westen van Cali in het buitenhuis van de Ierse familie en van waaruit de moeder van de vroegere klasgenoot verdween ziet Claudia overal gevaren. Overal afgronden, verhalen over spoken, vreemde geluiden in en om het huis maken kleine Claudia onrustig. Haar naamgenoot is weer depressief geworden en Claudia verveelt zich. Op een dag tegen het einde van de vakantie wordt de auto van de verdwenen moeder gevonden op de bodem van een ravijn, met haar skelet er nog in.

Sober van stijl, meesterlijke korte dialogen, een indringend geschreven verhaal. Een aanrader.

De afgronden door Pilar Quintero, oorspronkelijke titel Los abismos, vertaald door Brigitte Coopmans, uitgegeven door Meridiaan, Amsterdam op 9 mei 2023

Het boek won de prestigieuze Premio Alfaguarra, de Booker Prize voor Spaanstalige literatuur.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s