Paus

“Ik sta met beide benen op de grond”, zegt de Braziliaanse kardinaal Odilo Scherer in een interview met de Folha de São Paulo (webeditie, 14-03-2013). Vóór het conclaaf was Scherer steevast te vinden in de top drie van papabili. Het gekozen heerschap echter, kwam in die lijstjes niet eens in de top tien voor, ondanks het feit dat het bekend was, bij kenners en liefhebbers wel te verstaan, dat hij de runner-up was van Ratzinger. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, was eigenlijk de boodschap van Scherer, die er aan toe voegde dat de kerk in Patagonië waar het veel waait een vitale wind is gaan zoeken.
Ik ga het maar niet interpreteren, daar hebben de afgelopen dagen al te veel mensen zich aan bezondigd.
Leuker is om, net als bij de vader van Máxima, eens te kijken wat de nieuwe paus zoal deed in tijden van de junta in Argentinië. De eerste foto’s van de paus met Videla zijn al opgedoken. Hadden we de illusie dat de katholieke kerk in die periode in het verzet zat? Daar was volgens mij in geen enkele dictatuur op het Iberisch schiereiland of katholiek Amerika sprake van. Misschien deed men niet pro-actief mee, verzet was er zeker niet, een enkel individu daar gelaten. In het Portugal van Salazar was de kerk een platform voor de dictatuur, een webhost zou je nu kunnen zeggen. Vermoedelijk was dat onder Videla niet anders.
Dus: een Argentijn, een volgeling van De Loyola als paus. 
Amsterdam, 14 maart 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s