Definitief paars

Bijna 80% van de stemgerechtigde Venezolanen loopt vandaag met een paarse vinger. Na het stemmen een vinger in een potje niet afwasbare inkt dopen is de aloude manier om te voorkomen dat je meer dan één keer stemt. Maar wel met een stemcomputer, dat dan weer wel.
dedoPrachtig contrast: de stemcomputer en de paarse vinger. In Nederland doen we dat omgekeerd: een rood potlood en schone vingers. Een symbolisch verschil?
Ondanks de paarse vingers is de uitslag niet onbetwist. Met iets meer dan een procentpunt verschil wil de verliezer een hertelling. Her en der zie je daar ook in het buitenland steun voor. Zo lijkt zelfs de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) daar een oproep voor gedaan te hebben. Curieuzer is het bericht in de Venezolaanse pers dat ook de Spaanse minister van buitenlandse zaken een oproep voor hertelling heeft gedaan. Gezien de kleur van de Spaanse regering en die van Maduro is dat niet eens zo gek, maar politiek gezien zou dat toch eigenaardig zijn. Mocht het zo zijn dan spreekt, zoals gebruikelijk, de EU niet met één mond. Maar op de site van de Spaanse krant El País staat alleen dat de minister heeft aangegeven dat het resultaat een sterke polarisatie in Venezuela laat zien. Wel kun je in dezelfde krant een oproep lezen van de secretaris-generaal van de Spaanse regeringspartij om zo snel mogelijk duidelijk te maken dat er sprake is van eerlijke verkiezingen.
Natuurlijk hebben de Venezolaanse kranten andere nieuwsbronnen dan ik, maar bijzonder blijft het wel.
Om 15:00 lokale tijd (21:30 Nederlandse zomertijd) geeft het electorale Hof een persconferentie. De verwachting is dat ze de uitslag zoals nu bekend zullen bekrachtigen en daarmee de weg vrijmaken voor de beëdiging van Maduro. Toch is er nog hoop bij de oppositie: Maduro schijnt in een interview gezegd te hebben dat wat hem betreft er herteld mag worden.
Hoelang die paarse inkt blijft zitten weet ik niet, of de partijen er uit zijn voor de inkt is vervaagd nog minder. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s