Saramago

josesaramago-pilar-del-rio-em-lanzarote_por-ruiduartesilva_1Van 18 april tot en met 1 mei is de 26ste Feria Internacional del Libro de Bogotá (Internationale Boekenbeurs van Bogotá). Portugal is themaland en er zijn dus veel Portugese schrijvers, uitgeverijen en natuurlijk boeken. Opvallende verschijning is Pilar del Río, echtgenote van de in 2010 overleden grootmeester en Nobelprijs winnaar José Saramago. Hij had er al een leven opzitten toen hij haar ontmoette in 1988, zij maakt haar leven af als ambassadeur van haar grote liefde. In die rol treedt ze op op de boekenbeurs. Het artikel in El Tiempo dat hierop vooruitblikt begint (zonder referentie waar het vandaan komt en vrij vertaald):

Die avond, zoals iedere avond, loopt Pilar door het huis en verzameld alle klokken – staande, hangende – om ze naar het terras te brengen, zo ver mogelijk van haar gehoor. Ze moest ontsnappen aan dat getiktak dat haar kwelde en niet liet slapen.

 

Zo altijd.

Tot José tegen haar zei:

-Je hoeft je avondrondje niet meer te doen. Ik laat de klokken lopen tot ze stilstaan. Ik wind ze niet meer op.

Dagen later nam hij haar bij de hand, langs iedere klok.

-Zie je? Geeneen maakt nog geluid- zei hij, blij als een kind.

Alle klokken stonden op dezelfde tijd:

Vier uur.

-Waarom vier uur?- vroeg Pilar.

Hij keek haar aan:

Op dat tijdstip hebben we elkaar leren kennen.

Prachtig. Verder commentaar overbodig.

http://www.eltiempo.com/entretenimiento/libros/ARTICULO-WEB-NEW_NOTA_INTERIOR-12741140.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s