Homohuwelijk

Nadat in Frankrijk en Nieuw Zeeland deze maand het homohuwelijk in de wet is vastgelegd lijkt het erop dat dat in Colombia gaat mislukken. Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk vandaag worden weggestemd in het Colombiaanse congres. Dit ondanks de aanwijzing van het constitutionele hof twee jaar geleden om het huwelijk tussen personen van gelijke kunne te faciliteren in de wet. Mocht de wetgever daartoe niet in staat blijken dan zal het vanaf 20 juni 2013 mogelijk zijn een burgerlijk huwelijk te sluiten tussen personen van gelijk geslacht. Waarmee de facto het homohuwelijk in Colombia is gelegaliseerd.                                   protest_tegen_homohuwelijk

Maar als er geen wet is blijft het ingewikkeld, allerlei familierechtelijke zaken moeten worden geregeld. Het lijkt er op dat in de praktijk de orde van notarissen de regelgeving hieromtrent zal uitwerken. Geen goede zaak natuurlijk, want de orde is geen wetgever. Het constitutionele hof heeft bepaald dat homo’s kunnen trouwen, maar heeft, uiteraard, verder niets geregeld. De conservatieve partij en de partij van conservatieve liberalen houden de wetgeving tegen met alle bekende argumenten. De katholieke kerk blaast een stevig partijtje mee. Na Argentinië en Uruguay wordt Colombia via een achterdeur het derde Zuid-Amerikaanse land waar het homohuwelijk mogelijk is. Dat lijkt laat en langzaam, maar als je bedenkt dat Duitsland dit nog niet heeft geregeld, loopt Colombia toch mee in de voorhoede. Als vijftiende land in de wereld, binnen een katholieke context: complimenten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s