Lita Cabellut: een 10!

Dat moet je zien: Lita Cabellut!!

lita cabellutHet is natuurlijk een prachtig verhaal: van zwervend zigeunermeisje in de straten van Barcelona tot gevierd kunstenaar in Den Haag met een succesvolle expositie in haar geboortestad en een regisseur, Danny Boyle (oa Slumdog Millionaire) die plannen heeft haar leven te verfilmen. Lita’s schilderijen zijn te koop in de metropolen die er toe doen.

Toen ik haar ontmoette, zo’n vijftien jaar geleden in Amsterdam, was hier allemaal nog geen sprake van. Ze had misschien vijf of zes exposities gehad, vooral in Nederland en ze wilde nog graag zelf kennismaken met de mensen die haar schilderijen kochten. Kijken waar ze kwamen te hangen, het verhaal vertellen van de totstandkoming en ook haar eigen verhaal, hoe ze door een welgesteld Madrileens echtpaar was geadopteerd toen ze dertien was en in het Prado als een steen viel voor Goya. Dat wilde ze ook! Ze moest en zou schilder worden. Op haar negentiende ging ze naar de Rietveld Academie en is daarna altijd in Nederland gebleven, er is geen beter licht voor schilders dan het Nederlandse.

In de tijd dat ik haar leerde kennen schilderde ze heiligen, zoals San Sebastian op bijgaande foto. IMG_2254Op die doeken gebruikte ze veel bladgoud, zilver en koper. Haar doeken zijn in de loop der jaren alleen maar groter geworden en er is steeds meer nadruk op gezichten komen te liggen. Na een serie met verhulde gezichten portretteerde ze beroemdheden als Charly Chaplin en Coco Chanel. Nu heeft ze bij de Fundació Vila Casa in het Espai Volart 2 in  Barcelona de expositie “Trilogía de la duda”, vrij vertaald trilogie van de twijfel. Groter dan het leven zelf, krachtig, confronterend, emotioneel.

Een 10!

Bronnen: http://www.litacabellut.com , http://www.gallery238.com , http://www.abc.es, http://www.fundaciovilacasa.com en mijn geheugen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s