Belangrijk nieuws uit Barcelona!

La Senyera

La Senyera

Belangrijk nieuws! Het nieuwe uit-shirt van Barcelona is gebaseerd op de senyera, de officiële vlag van Catalonië. Dat is niet zomaar iets, dat is een statement. Artur Mas, leider van CiU (Convergència i Unió) en president van Catalonië streeft naar een referendum met als doel Catalaanse onafhankelijkheid. Dit streven is nu ook manifest in het tenue van de Catalaanse voetbalgrootmacht. Belangrijker nieuws dan de komst van Neymar naar Barcelona, een jaar eerder dan oorspronkelijk was afgesproken.

Dat brengt me naar die memorabele dag dat ik met één van mijn zoons en vrienden naar de wedstrijd tegen Madrid geweest was (een schamele 1-0, maar wel gewonnen!). Teruglopend in de mensenmassa stopt er een grote auto met geblindeerde ramen naast ons, ter hoogte van het hotel Princesa Sofia, Jordi Pujol stapt uit en begint tegen mijn zoon#2 te praten. Je zou misschien verwachten dat er meteen een opdringerige massa om de man heen kwam, maar het tegendeel gebeurde. Hij liep, met mijn zoon, in een lege vlek binnen de massa. Ik ruilde mijn plaats naast mijn zoon met een van de Catalaanse vrienden en gedurende een paar minuten was er een gesprek met Jordi Pujol waarvan mijn zoon het middelpunt was.

Jordi Pujol in vroeger dagen

Jordi Pujol in vroeger dagen

Pujol was de eerste gekozen Catalaanse president na de dictatuur van Franco. Hij is zes maal herkozen en heeft de functie 23 jaar uitgeoefend. Oorspronkelijk voorstander van een politieke oplossing en dus voor autonomie binnen het Spaanse koninkrijk is hij het gesoebat met Madrid moe en voorstander van onafhankelijkheid, waarschijnlijk in zijn hart altijd geweest. Het onafhankelijkheidsstreven leek altijd urgenter in Baskenland, maar krijgt zijn meest politieke vorm in Catalonië.

Heel even waren we onderdeel van dit politieke proces 😉

Bronnen: lavanguardia.com, parlament.cat, jordipujol.cat, fcbarcelona.cat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s