Joaquín Berges: een magere 6

Joaquín Berges: Het beste komt nog

Oorspronkelijk: Vive como puedas (2011), Tusquets Editores Barcelona

Vertaald uit het Spaans door Sara den Boer (2013), Uitgeverij Wereldbibliotheekberges

Luis Ruiz Puy is ingenieur en heeft een hoge positie bij een groen energiebedrijf. Zijn ambitie is om komische sitcoms te schrijven, maar dat lukt niet. Even over de veertig is het leven ineens teveel, hij besluit een dagboek bij te houden: zijn puberzoon is op het verkeerde pad, zijn moeder belt hem onophoudelijk om haar bloeddruk en hartslag door te geven, zijn neef heeft zijn vrouw en baan ingepikt, zijn nieuwe vrouw maakt hem gek met gezond leven, hij maakt de juf van zijn jongste zoon zwanger die daarna trouwt met de vriend van zijn buurman, die Luis beste vriend is.

Dramatische gebeurtenissen hollen naar het einde van de roman: zijn moeder krijgt een hartstilstand, zijn ex heeft terminale kanker en vraagt Luis te helpen bij het beëindigen van haar leven, zijn vrouw ontdekt het openhartige dagboek en zet hem het huis uit.

Een sitcom, met af en toe hilarische en ontroerende momenten maar op geen enkel moment overtuigend. Vlakke karakters, te veel gebeurtenissen waardoor er geen diepgang komt, een te haastig geschreven einde.

Een mager 6je

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s