Nutteloos lijden

Voor de voedselbanken in Nederland schamen we ons, maar we zijn er ook een beetje trots op. Naast de voedselbank in Vila Nova de Famalicão is er een meubelbank en een schoolboekenbank, de laatste twee onder auspiciën van de gemeente. De voedselbank valt onder een nationale organisatie. Famalicão hoort bij de regio Braga in het noorden van Portugal en die regio had in 2012 meer dan 10.000 voedselbankklanten… Dat lijkt me erg veel, veel te veel. Amsterdam en Rotterdam samen hadden ongeveer 5000 klanten, maar iedere vergelijking gaat mank. Verder heeft de gemeente het project “Famalicão Inclusivo”, waar ongeveer 150 lokale instellingen zich verenigen om oplossingen te leveren voor mensen die het hardst door de crisis getroffen zijn.Banco-Alimentar1

De betrokkenheid van instellingen en bedrijven bij de slachtoffers van de crisis is in Portugal groter dan in Nederland. De nood in Portugal is navenant hoger en dat doet de solidariteit opbloeien. Het almaar bezuinigen opgelegd door IMF en EU is sociaal onaanvaardbaar. Het leidt tot nutteloos lijden, tot uitgesteld herstel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s