Braziliaanse Betuwelijn

De Braziliaanse Betuwelijn heet Transnordestina.

Het is een project van 1728 km spoor van het binnenland van Brazilië naar twee havens in het noordoosten van het land voor een bedrag van R$ 4,5 miljard (ongeveer 2,2 miljard Euro). Begonnen in 2006 zou de aanleg klaar zijn in 2010. Het is eenvoudiger aanleggen dan in Nederland, gewoon spoor, zonder viaducten, weinig wissels, geen elektriciteit , niets van geluidswallen of tunnels omdat de natuur of de omwoners dat vereisen, enzovoort. Maar toch een ambitieus plan, zowel qua tijd als geld een hele uitdaging.

Transnordestina, grotendeels enkelspoor ...

Transnordestina, grotendeels enkelspoor …

Maar een groot project onder auspiciën van de overheid is ook in Brazilië geheid anders dan voorgesteld. Inmiddels staat de teller op R$ 7,5 miljard en is minder dan de helft van het aantal kilometers aangelegd. De lijn moet nu operationeel worden in 2015. Het werk ligt op dit moment grotendeels stil, omdat er heronderhandeld wordt tussen de concessionaris en de overheid. Veel materiaal dat nu stil staat verkeerd in slechte staat en zal vervangen moeten worden. Naar verluid gaan de onderhandelingen over herfinanciering van de exploitatiemaatschappij, het inbrengen van andere lijnen in de concessie en het verleggen van delen van het traject. Dat klinkt naar nog duurder en nog later en kun je er vergif op innemen dat er nog wel wat politieke en frauduleuze schandalen uitbreken.

Het is niet alleen net de Betuwelijn de politieke en management aspecten doen ook denken aan de Amsterdamse Noord-Zuid lijn.

Politiek en grote projecten, a never-ending story.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s