Schildpadden of de dood

Schildpadden of de dood, dat is de kop van een artikel in El País van dit weekend. Het verhaalt over Jairo Mora Sandoval  die naakt en met een schot door zijn hoofd werd gevonden op het strand van Nueve Millas, bij het plaatsje Moín aan de Caribische kust van Costa Rica. Met de handen op zijn rug gebonden en mishandeld. De bioloog Jairo werkte als vrijwilliger voor Widecast, een NGO die zich toelegt op de bescherming van zeeschildpadden.

De politie zegt geen idee te hebben over motief of daders. Widecast denkt aan drugssmokkelaars die de stranden daar gebruiken om drugs aan land te brengen en graag verlaten stranden hebben. Mensen uit de buurt houden het meer op illegale schildpadeierenrapers. Jairo zat hen behoorlijk in de weg, want hij raapte ook eieren om ze mee te nemen naar een beschermde omgeving. Daar kunnen ze uitkomen en de schildpadjes worden dan naar zee gebracht. De illegale rapers verkopen de eieren van de lederschildpadden in de provincie Limón waar je ze klaargemaakt en wel kan kopen voor één dollar per stuk.

Afgelopen vrijdag, 31 mei, reed Jairo ‘s avonds laat strandwacht met vier buitenlandse vrijwilligers. Toen Jairo uit de auto stapte om een boom opzij te leggen werden ze overvallen door vijf of zes gemaskerde mannen. De vrouwen werden in een hutje achtergelaten, Jairo werd op het strand vermoord.

Of het nu drugskoeriers waren of arme eierenrapers die een centje bij proberen te verdienen, het helpt niet om de schildpaddenstand op peil te houden.

Ik heb nooit echt goed begrepen wat ecotoerisme was, in Brazilië werd die kreet voor allerlei activiteiten gebruikt. In Costa Rica maakt het beschermen van de schildpadden deel uit van het lokale ecotoerisme, voorwaar een goed doel, maar niet zonder risico’s. Ik weet niet of de drie Amerikaansen en de Spaanse die bij Jairo waren nog snel aan ecotoerisme zullen doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s