Krabbenvangertjes

krabben vangen ....

krabben vangen ….

krab

krabben vangen

In de periferie van João Pessoa staan hutjes, huisjes en krotten aan de oever van de rivier Sanhauá. Het is een getijdenrivier met krabbetjes en krabben in de modder tussen de mangrovetakken en wortels. Veel bewoners van Porto do Capim vullen hun armzalige inkomsten aan met de opbrengst van de verkoop van zelf gevangen krabben. Het zijn gezinnen met veel kinderen, die de Bolsa Familia (een soort bijstand voor de allerarmsten) ontvangen, maar dat is niet genoeg. Het is misschien een groter zooitje in het water en de modder dan langs de over. Er ligt afval, glas, stukken metaal. Het water is vervuild, er zijn bacteriën, het zit er vol met kuilen en ook heel leuk, er zwemmen en kruipen slangen. Naar werkje, niet zonder gevaar dus. Vaak doen kinderen dit werk. Ze lopen het risico op verwondingen, ziektes en verkoudheden. Maar het gezin heeft geld en eten nodig, dus wat moet je dan? De krabben die niet in het gezin opgegeten worden eindigen in de eetkraampjes en restaurants van João Pessoa waar klanten geen idee hebben waar de beestje vandaan komen, laat staan hoe ze gevangen zijn.

Dit verborgen leed kwam in de belangstelling toen afgelopen januari een jongetje van 11 omkwam bij het krabben vangen. Hij was gevallen en vastgezogen in de modder. De politie zal meer gaan opletten, iets waar je van weet dat ze het niet doen en het niet zou helpen als ze het deden. Hopelijk helpt de aandacht van de gemeente nu wel, er zal iets worden gedaan aan de slechte infrastructuur van de wijk: kinderen naar school, ophalen vuilnis, schoon drinkwater, een gezondheidspost, dat soort werk Maar het zal verzanden, want er is ook al een bericht dat eerst eens gekeken moet worden naar de rechtmatigheid van de huizen die daar op federale grond staan. Kan dat maar zomaar?

Ik denk dat er in de hoofdstad van Paraíba nog lang door kinderen gevangen krabbetjes op het menu zullen staan …

krab op tafel

krab op tafel lijkt niet op krab in de modder tussen de mangrove wortels ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s