Librería Merlín

 

Op onderwerp en alfabet op achternaam van de schrijver, zo zijn de 150.000 boeken in Librería Merlín gerangschikt, dus je kan makkelijk vinden wat je zoekt. Wat je ook zoekt, er is wel een boek over in deze wonderlijke drie verdiepingen beslaande boekhandel. Het is echt een handel, want de boeken komen gebruikt en gaan zo ook weer de deur uit. Als je wil kan je ook ruilen. De winkel zit er sinds de jaren negentig, in het centrum van Bogotá in het buurtje waar meer antiquariaten zitten. In het begin alleen op de begane grond, later konden de twee eigenaren ook de eerste en tweede verdieping kopen. Ik heb de winkel niet gekend, wel de buurt. Ik ben midden jaren tachtig weggegaan uit Bogotá en daarna alleen een paar keer kort op bezoek. Maar het is een winkel zoals iedere grote stad er een zou moeten hebben, schrijft Eduardo Garcia Aguilar in zijn blog. Amsterdam is arm geworden, als De Slegte al leek op zo’n winkel, dan is dat nu ook ter ziele en bij mijn weten zijn er verder geen antiquariaten van deze omvang.
oudemanhuispoortDe Oudemanhuispoort heeft meer romantiek, de nostalgie slaat toe als je er loopt, maar het is natuurlijk drie keer niets als je naar de grootte van Merlín kijkt. Met enige regelmaat worden er unieke exemplaren aangeboden, zeldzame eerste drukken, gesigneerde biografieën van grootheden, verloren gewaande edities. Bovenal is het gewoon een boekhandel met dezelfde bron als veel collega’s: boekenkasten van bejaarden en overledenen. Ik vermoed dat het bij Merlín net zo gaat als bij antiquariaten die ik ken: ongeveer 80% van dat aanbod moet snel weg, het is niets. De overige 20% zijn de tweehonderd boeken die iedere dag hun weg vinden naar de kasten op de drie verdiepingen van Merlín.

Een aanrader voor de bezoeker aan Bogotá: in de achtste carrera met calle vijftien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s