Meer uren

Ach ja, we kennen dat wel, meer uren werken. Ooit ten tijde van de arbeidsduurverkorting was het normaal, 36 uur of minder, in een normale baan. De Portugese regering denkt dat het niet meer dan normaal is dat de werkweek weer teruggaat naar 40 uur. Dat lijkt me ook, als je werkt, een werkweek van veertig uur, normaal, gewoon, waar heb je t’ over?

Heel veel mensen hebben geen werk. In Nederland was ooit de ADV/ATV bedacht om minder te werken zodat anderen aan de slag zouden kunnen. Volgens mij heeft dat nooit gewerkt. Stapels mensen met vroegpensioen sturen, dat zou nu wel werken. Maar vroegpensioen is afgeschaft, we moeten door tot zevenenzestig, dus nog minder kansen voor jongeren.

Maar in Portugal is de verhoging van een vijfendertigurige werkweek naar een veertigurige week een mooi ding om de ontslagen in de publieke sector op te vangen, dus langer werken  om de gaten op te vangen van de mensen die ontslagen worden, een soort ondersteboven solidariteit. Bezuinigen zoals het IMF het wil? Het ontgaat me even.

Na het kapot bezuinigen van Griekenland is Portugal wel een leuk landje om die bezuinigings-theorie verder uit te testen, toch. Lukt best aardig, het aantal armen dat geen aanspraak kan maken op uitkeringen neemt met de dag toe, een goede indicatie  van het succes van het bezuinigen op overheidsuitgaven. De omzet van voedselbanken ook. (http://bit.ly/19BfO0X en http://bit.ly/16DUVn1 ).

 

staatssecretaris Hélder Rosalino legt uit dat een 40 urige werkweek beter is

Bezuinigen, het lijkt bij veel politici de enige optie. Bij een groeiende groep economen niet en bij de mensen zonder werk, met een onbetaalbare hypotheek of zelfs uit huis gezet al heel lang niet.

Ja, laten we maar meer uren gaan werken, dan kunnen er meer mensen wegbezuinigd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s