Naming and shaming

De Portugese regering wil allerlei gegevens van individuele burgers openbaar maken, zaken als betalingsachterstand van belastingen en premies, verleende subsidies en ook wie er in sociale woningbouw woont. Vooral dat laatste heeft tot een storm van protest geleid, de rest eigenlijk niet.

Onduidelijk is wat de regering voorstaat met dit idee, maar de ontwerpwettekst is al naar het parlement gestuurd. Als het een middel is tegen fraude zoals in Nederland bekend staat onder “Bulgarenfraude” dan heeft de regering dat niet aangegeven. Of publicatie van namen en rugnummers een effectief wapen is tegen dat soort fraude is ook maar de vraag.

Tegen fraude van eigen burgers door het opzetten van een openbaar netwerk van sociale controle? Beetje fors.

Op een protestsite stellen ze het omgekeerde voor: maak een publieke lijst van mensen met te hoge inkomens, off-shore rekeningen, geld in landen met een bankgeheim en buitenproportionele fiscale voordelen. Als die lijst er is gaan we weer eens naar de sociale woningsector kijken.

Tegenover deze vreemde wens van de overheid staan afwijzende adviezen van de commissie bescherming persoonsgegevens en de vereniging van gemeenten. Die laatste alleen waar het de sociale woningen betreft.

Pedro Passos Coelho

De centrumrechtse regering van premier Pedro Passos Coelho wil de maatregel snel invoeren.

Wie volgt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s