San Mamés

Mijn eerste kennismaking met San Mamés was in de tijd dat de prille Spaanse democratie nog zou kunnen wankelen. Na Franco’s dood en vóór kolonel Tejero in 1981 in het parlement in de lucht schoot en iedereen met stomme verbazing toekeek. Ik zat in hotel  Ercilla en als je de deur uitliep, de hoek om ging  zag je de muur van San Mamés, de achterkant van de hoofdtribune.

op weg naar San Mamés

Slechts één wedstrijd heb ik er gezien, tegen Real Madrid, 1-1. Een beetje een tegenvaller na de 7-1 nederlaag eerder dat seizoen in Madrid. De sfeer in het stadion was uitgesproken vijandig tegen de supporters en de spelers van Madrid. Verbaal vijandig, ik heb nooit vechtpartijen gezien in of rond Spaanse stadions.

San Mamés is niet meer, de slopershamer is er in gegaan na de laatste competitiewedstrijd van afgelopen seizoen. Een nieuw stadion naast het historische stadion is bijna klaar. Ja, zoiets als Fijenoord, een nieuw stadion naast het oude, maar in Bilbao zijn ze al begonnen met de sloop van het oude stadion, die ruimte hebben ze nodig voor een deel van het nieuwe.

het oude stadion in volle glorie, het nieuwe in aanbouw

Twee havenplaatsen met een lange geschiedenis in het voetbal. Athletic Club heeft samen met Barcelona en Real Madrid alle seizoenen meegespeeld in de Primera División, historisch dus. Buiten Baskenland staat de club bekend als Athletic Bilbao, in sommige regio zelfs als Atlético Bilbao. Dat laatste ligt heel gevoelig, want dat was de naam die door de falangisten werd opgelegd onder de dictatuur van Franco. Athletic is een Baskische club, een zeer Baskische club. Nagenoeg alle spelers zijn van Baskische origine, of tenminste voetbaltechnisch gezien opgegroeid in Baskenland, een doorn in het oog van de machthebbers in Madrid destijds.

Het nieuwe stadion wordt in fases gebouwd, maar komende september kan er gewoon voor de competitie worden gespeeld. Het hele project is in 2015 klaar en kost 175 miljoen Euro, deels gefinancierd door lokale overheden.

Uiteraard heet het nieuwe stadion gewoon San Mamés, niks geen modernistisch gedoe of nieuw ervoor of erachter, zelfs niet in het Baskisch. Dat doen ze om historische redenen, niet om de religieuze die er oorspronkelijk aan ten grondslag lagen.

Mag je aannemen, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s