Een samoerai in Andalusië

“Een samoerai in Andalusië” is niet de titel van een film, maar een historische gebeurtenis 400 jaar geleden. Het was onderdeel van de rondreis van Hasekura Tsunenaga door het Nieuwe Spanje in Midden-Amerika en delen van Europa, van 1613 tot 1620. Hij was een samoerai in dienst van de daimyo van Sendai op diplomatieke missie naar het Vaticaan.
1280px-Hasekura_Travels Het was de tweede diplomatieke missie, zijn voorganger Mancio Itō maakte een achtjarige reis die begon in 1582. Beide missies werden “aangestuurd” door monniken, de eerste door een jezuïet en de tweede door een franciscaan. De missie van Tsunenaga, die niet de keizer vertegenwoordigde, was weinig succesvol. Juist in die periode isoleerde Japan zich steeds meer van de buitenwereld en begon de vervolging van christenen. Tsunenaga was de eerste Japanner die de reis naar Europa maakte door de Stille Oceaan over te steken en via Midden-Amerika te reizen. Gebruikelijker was via de Indische Oceaan en langs de Afrikaanse kust.

standbeeld in Coria

Tsunenaga  kwam op de heen en terugreis naar Rome door Sevilla. Na zijn tweede bezoek gingen er minder samoerai mee dan er aangekomen waren bij het eerste bezoek. Geschiedkundigen verklaren dat verschil niet alleen uit het overlijden van leden van de missie, maar ook door het achterblijven van één of meer samoerai. Het is aannemelijk dat tenminste één van hen achterbleef. Dat zou dan in Coria del Río zijn geweest, dicht bij Sevilla. Vanaf 1648 duikt de achternaam Japón (Japan) op in de archieven van Coria. Er zijn nu ongeveer 600 mensen met die achternaam, voornamelijk in Coria.

Bij het een week durende bezoek van de kroonprins van Japan aan Spanje, Naruhito, zal hij aanstaande vrijdag (14 juni) Coria bezoeken en een sakura, kersenboom, planten in wat de Japanse tuin van Coria moet worden. De bloesem van deze boom was symbolisch voor het leven van de samoerai.

Om definitief vast te stellen dat de Japón’s echt nakomelingen zijn van die samoerai van 400 jaar geleden heeft de Japanner Toschimichi Yamamoto het plan opgevat om DNA onderzoek te verrichten. Hij wil het DNA van deze mensen uit Coria vergelijken met dat van inwoners van Sendai. Wanneer dit project van de universiteit van Nagoya plaats gaat vinden is nog niet duidelijk.

Naruhito zal vrijdag voor de tweede keer een aantal Japón’s ontmoeten, bij zijn bezoek in 1992 aan Sevilla gebeurde dat ook. Het bezoek van Naruhito wordt uitgebreid in beeld gebracht door de Spaanse media.

Misschien moet er toch een film komen over de reis van Hasekura Tsunenaga, een titel hebben we al:

sakura

“Een samoerai in Andalusië”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s