Ex-guerrilla in regering

Februari 2014 zijn er presidentsverkiezingen in El Salvador. Volgens de laatste peilingen zijn de twee belangrijkste kandidaten Norman Quijano van de Arena partij en Salvador Sánchez Cerén, de huidige vice-president, van de voormalige guerrilla beweging FMLN. De president van het land zit voor vijf jaar en kan niet herkozen worden. De huidige president, Mauricio Funes, is de eerste FMLN president, de vier presidenten daarvoor waren allemaal van ARENA, de conservatieve partij.De vredesakkoorden tussen FMLN en haar medestanders en de regering van ARENA stammen van 1992. Die onderhandelingen besloegen een periode van bijna acht jaar. In de jaren daarvoor waren tienduizenden het slachtoffer geworden van de burgeroorlog. Bekend bij ons zijn bisschop Romero in 1980 (http://bit.ly/13xvLAh) en de vier IKON journalisten in 1982 (http://bit.ly/13xneNT). Nu zijn er al meer dan twintig jaar democratisch gekozen presidenten.

Voor de “gewone” mensen lijkt er overigens niet veel veranderd, een beetje van de regen in de drup, van de burgeroorlog naar de bende-oorlog. Ook al is onder de regering van Funes het aantal moorden drastisch gedaald, van bijna 70 per 100.000 inwoners naar ongeveer 30-35, het blijven er nog steeds heel veel. Ter vergelijking: Nederland heeft 1,1 en het toch ook gewelddadige Brazilie 21,0.

FMLN

Het verschil tussen arm en rijk is in El Salvador groter dan het Latijns-Amerikaanse gemiddelde, ook onder de linkse regering van Funes is daar nog niet veel aan veranderd. Wat verder niet helpt zijn de gehalveerde koffieprijzen, een belangrijk exportproduct voor de Salvadoraanse economie. Het is te hopen dat het land een langere periode van stabiliteit krijgt om de onderliggende problemen te kunnen aanpakken. Het zou tijd worden dat de redder (salvador) El Salvador een handje helpt.

One thought on “Ex-guerrilla in regering

  1. Pingback: Salvador | Denis blogt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s