Wegtwitteren

Als het zou kunnen twitteren de twitteraars Nicolás Maduro uit Miraflores, het presidentieel paleis in Caracas.
palacio-de-mirafloresTwitter is natuurlijk geen getrouwe afspiegeling van de samenleving, maar het is wel een afspiegeling. Maduro lijkt stevig grip te hebben op het overheidsapparaat en het leger, maar het zagen aan zijn stoelpoten gaat onverminderd door. Of het nu een senator is die beweert dat Maduro in Colombia is geboren en volgens de Venezolaanse grondwet geen president kan zijn, of de voortdurende aandacht voor het gebrek aan levensmiddelen en wc papier, positief in het nieuws komt hij niet. Wel op de door de staat gecontroleerde televisie en radio natuurlijk. Ook op Globovison, tot voor kort kritisch tegen het chavisme, maar nu in handen van regeringsgezinden. Twitter is vrij en loopt over van kritiek: er is onrust op de universiteiten die een raar  chavistisch programma opgelegd krijgen; er is gedoe rondom babymelk; er is gedonder met wc papier; er is gebrek aan medicijnen; reserve onderdelen voor dialyse apparatuur zijn er niet; er is censuur op twitterende en faceboekende ambtenaren; er is een campagne gestart om politieke gevangenen vrij te krijgen; er circuleren lijsten met namen van verdwenen mensen; enzovoort enzoverder.chavez-maduro-ap

Maduro’s antwoorden werken averechts tot nu toe. Het vrijlaten van een rechter die onder Chavez gevangengezet was is een lichtpuntje.

Veel aandacht gaat nu ook uit naar het bezoek van Maduro aan de paus, aanstaande maandag. Capriles, de verliezend presidentskandidaat die de uitslag van de verkiezingen niet erkent, heeft een brief aan de paus gestuurd met uitleg over de situatie in het land. Maduro gooit het over een andere boeg: hij gaat de paus vragen om José Gregorio Hernández* zo snel mogelijk heilig te verklaren. Een “brood en spelen” actie om de aandacht af te leiden van wat er echt aan de hand is.

De dood van Chavez en de uitslag van de verkiezingen hebben een rommelende, borrelende, gistende en rumoerige nasleep. Ik zou mijn hand niet in het vuur steken voor een volledige termijn van Maduro.

*José Gregorio Hernández: een dokter in Caracas rond 1900 die wonderen verricht zou hebben en vereerd wordt als ware hij een heilige.jose_gregorio_hernandez_rezando

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s