Indianen en eendjes

IMG_1042Op mijn rondjes met de honden zag ik de afgelopen weken veel nieuw leven: waterhoentjes, zwanen, een enkele gans en een fuut. Maar vooral veel eenden met kroost. Ik vroeg me af of Braziliaanse indianen net zo zijn als eenden in het voorjaar? Een nestje van zes, zeven eendjes, een week ofzo later zijn er nog vier, misschien vijf over. Na twee weken moeten de meeste eendenfamilies het doen met twee nakomelingen. Gelukkig zijn ze dan een beetje groter, zodat de aalscholvers, reigers, ratten en wat dies meer zij minder kans maken. Heel veel van de Braziliaanse indianen zijn uitgestorven. Geveld door de ziektes die de Europeanen en Afrikanen meenamen, dat doet het altijd goed, dan is het meer een “act of god”. Veel, heel veel zijn er vermoord of verhongerd in de loop van een paar eeuwen. Vooruitgang is de kapstok, landroof is de realiteit. Er zijn nu iets minder dan 900.000 indianen, 20% van de oorspronkelijke bevolking. Het is al tientallen jaren een onderkend probleem, er is zelfs een speciale club opgericht, de FUNAI, om de belangen van de indianen te behartigen. Regelmatig stond de FUNAI onder het mom van die belangenbehartiging aan de kant van de grootgrondbezitters, de sojaboeren, de gouddelvers, de ratten dus.belo-monte-protesters

Opnieuw is er een conflict met die vervelende indianen. Want de vooruitgang vergt meer energie en wat beter dan schone waterkracht? Er is er al een dam met stuwmeer in Iguaçu, maar dat is niet voldoende. Belo Monte (mooie berg!) moet 10% van de Braziliaanse elektriciteit opwekken en zal de derde grootste dam in de wereld zijn, na de Chinese Drieklovendam en, inderdaad, Iguaçu. Er zijn bezettingen, stakingen en protesten en er is overleg tussen de indiaanse gemeenschap en de regering. Helpen doet het allemaal niet. De dam komt er en daar blijft het niet bij. Met zoveel waterkrachtpotentieel als Brazilië heeft kun je een groeiende economie goedkoop van energie voorzien. Dat heeft voorrang, vooruitgang heeft altijd voorrang, is altijd sterker.

belo monte

 

Zijn de ratten sterker dit jaar, of laten ze nog wat eendjes laten leven?

 

Zie ook http://bit.ly/13gsMhg

Bij het oproer in de grote steden op dit moment denkt er niemand aan de indianen, daar zijn we even niet mee bezig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s