Stemmen

Het rode potlood, daar moeten wij het mee doen. Na een korte periode gestemcomputerd te hebben zijn we weer bij het rode potlood. De spulletjes zijn fraudegevoelig, aangetoond onder andere door Rop Gonggrijp. Er zijn mensen die pleiten voor herinvoering van de stemcomputer, de techniek zou ernstig verbeterd zijn. De stichting “Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet” is voor de zekerheid maar uit haar winterslaap gekomen. Het zal nog wel een tijdje duren voor we zover zijn, als we zover komen.

vroegere Nederlandse stemcomputer

vroegere Nederlandse stemcomputer

Het is natuurlijk reuze handig, want kort na het sluiten van de stemming heb je de uitslagen al en dat geeft ook de suggestie dat er niet gefraudeerd is. Zeker in landen met een dictatuur of een dictatoriaal verleden was het vervoer van stembussen een bij uitstek geschikte zwakke schakel om de uitslag te beïnvloeden. In Brazilië zou je er dagen over doen voor alle stemmen geteld en gecontroleerd waren . Met de stemcomputer is het een fluitje van een cent en sinds 2000 worden ze in het hele land bij alle verkiezingen gebruikt. Toen ik er woonde was er geen spoor van twijfel, laat staan protest, tegen de stemkastjes. Toen in 1998  Fernando Henrique Cardozo werd gekozen als president zijn er al stemcomputers gebruikt, maar dat was nog niet in het hele land het geval. Kandidaten hebben een uniek nummer dat de kiezer toetst, dan verschijnt er op het scherm een afbeelding van de kandidaat, waar hij voor verkiesbaar is en voor welke partij. Sinds de kastjes in het hele land gebruikt worden is er drie keer een president van de PT (Arbeiders Partij) als winnaar uit de strijd gekomen. Lula twee keer en als laatste Dilma. Geen oorzakelijk verband natuurlijk tussen de stemcomputer en de uitslag.

Braziliaanse stemcomputer

Braziliaanse stemcomputer

Tenminste … Op zeer kleine schaal zijn er nu ook in Brazilië geluiden dat er gefraudeerd wordt met de stemcomputers, iets wat niet zou moeten kunnen omdat ze beschikken over een dubbele registratie: elektronisch en op papier. Dat laatste kan gebruikt worden bij hertellingen. Maar de groep Anonymus Brasil heeft op haar website wat links naar YouTube filmpjes die laten zien dat er wel degelijk fraude is. Het is een toespraak, nou ja, schreeuwmonoloog van de volksvertegenwoordiger Chiarelli en interviews met mensen in kleine gemeenschappen waar iedereen weet op wie er gestemd is en de uitslag heel anders blijkt te zijn. Zelfs iemand die zeker weet op zichzelf te hebben gestemd, maar uit de strijd komt met nul stemmen. Natuurlijk is er op die site weer commentaar dat het geconstrueerd is en niet waar. Maar het is er wel. Brazilie een klein beetje kennend komt dit voorlopig niet op de agenda, de kastje blijven gewoon. Net als in Nederland, het komt voorlopig niet echt op de agenda, de kastjes komen er voorlopig niet.

Zie ook mijn eerdere stukjes waar gerefereerd werd aan de stemcomputer: http://bit.ly/11LXH0X  en http://bit.ly/11LXQkX

In het Portugees:

de volksvertegenwoordiger: http://www.youtube.com/watch?v=DaVOAq1Tu34

de interviews: http://www.youtube.com/watch?v=g773isvPL9w

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s