Dilma: oude wijn uit nieuwe zakken

Acht dagen na het begin van de protesten in Brazilië heeft Dilma met een korte speech op vrijdagavond proberen aan te geven waar zij en haar regering staan. Het was een goede speech, ze staat achter de betogers en veroordeeld het geweld. Iets concreets leverde het verder niet op, of, zoals een satiricus toevoegde “wat verwacht je van een toespraak van tien minuten? Ik ben president, niet Harry Potter.”

Ze presenteerde veel plannen en voornemens, de belangrijkste: voor de aanpak van het openbaar vervoer; al het oliegeld gaat naar onderwijs; op zeer korte termijn komen er duizenden dokteren uit het buitenland om de dienstverlening in de ziekenfondsziekenhuizen te verbeteren.

Ze wil met de leiders van de protesten praten en ze gaat overleggen met de politieke leiders en bestuurders van het land, er moet “nieuwe politiek” komen.

Overleggen met de politiek leiders in het land, dat is een moeras dat iedereen al kent en haar tegenstanders zullen niet ineens gaan samenwerken. Praten met de leiders van het protest. Welke leiders? (zie ook: http://bit.ly/12Z3lUN). Het protest zal zeker nog wel aanhouden tot het eind van de Confederations Cup.

De plannetjes zijn overigens niets nieuws, een maand geleden werd al aangegeven dat er ongeveer zesduizend dokters zouden worden “ingevlogen”.  Het oliegeldplan is al een wetsvoorstel, dat tegengewerkt is door de staten waar de olie gewonnen wordt en het openbaar vervoer, tsja, daar is het allemaal mee begonnen. Oude wijn uit nieuwe zakken, zo kan je het ook zien. Geen nieuwe politiek dus.

harde kern van Atlético Panaense

harde kern van Atlético Paranaense in Curitiba

Ik hoop dat het geweld binnen de perken blijft, dat de verschillende groepen niet teveel onderling slaags raken, dat bendes niet teveel van de gelegenheid gebruik maken om te roven en te plunderen, dat harde kernen van voetbalsupporters niet grotere kernen van geweld worden. Al deze dingen gebeuren al, maar tot nu toe op een schaal die redelijk onder controle lijkt. De protesten hebben te rauwe randjes en die moeten niet gaan overheersen, dan gaat het niet meer over de inhoud.

ME bij Arena da Baixada, stadion van Atlético

ME bij Arena da Baixada, stadion van Atlético

Aardig was wel dat Dilma besloot met voetbal. Brazilië is bij alle toernooien over de hele wereld altijd goed ontvangen, laten we als vijfvoudig wereldkampioen hetzelfde doen met de landen en mensen die naar het WK2014 komen.

Tekst speech Dilma in het Engels: http://bit.ly/16WBEtT en het Portugees: http://bit.ly/14dfEIv De Engelse tekst is een niet geheel objectieve samenvatting van de Portugese. Beide teksten staan op de site van de president.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s