Open steenkolen mijnbouw

kolentrein met mijnafval muur op achtergrondIn het programma van Paul Rosenmöller gisteren was een stukje over de kopermijn in het noorden van Chili. Gigantisch hoge afvalmuren leken op mijnafvalbergen bij steenkolenmijnen in Colombia*. In het departement El Cesar worden drie dorpen bedreigd door zeven(!) steenkolenmijnen. Net als de kopermijn in Chili gaat het hier om openmijnbouw. De hele regio is vergeven van kolenstof, verontreinigd water, gigantische bergen mijnafval. De concentraties fijnstof zijn veel hoger dan de norm, welke norm je ook zou willen hanteren. Er worden miljoenen verdiend met de export van steenkool, maar dat geld komt niet ten goede van de inwoners van El Hatillo, Plan Bonito en Boquerón, er heerst juist meer armoede dan vóór de komst van de eerste mijn. Dat was in 1995, toen de Amerikaanse multiunational Drummond de eerste mijn in exploitatie nam. In het begin waren de dorpelingen enthousiast, de mijn zou hen welvaart brengen. Hoe anders is het gelopen. De mensen worden niet door de bedrijven gedwongen te verhuizen, zoals bij de kopermijn in Chili, maar verhuizen doet de een na de ander wel. Het is niet te harden in de regio. Wat de guerrilla, de cocaïnemaffia en de paramilitaire groepen nooit voor elkaar hebben gekregen, is nu gelukt: de mensen vluchten, gebruikmakend van afkoopsommen van de mijnbouwbedrijven. Er is sprake geweest van herhuisvestingsprogramma’s, maar daar is niets van terecht gekomen. Die plannen zijn er nog steeds, Plan Bonito zou dit jaar verhuizen, El Hatillo volgend jaar en Boquerón in 2015. Als het al lukt is het bijna twintig jaar te laat. Als het al lukt zijn er amper inwoners over, alleen de zieke armsten. De gemeenschappen zijn uit elkaar geslagen en de mijnbouwbedrijven zijn aanzienlijk goedkoper uit met afkoopsommen dan met herhuisvestingsprogramma’s.een open steenkoolmijn

Drummond zegt te opereren binnen de wet en volgens de vergunningen, zowel qua veiligheid en milieu als de afkoopsommen en herhuisvestingsplannen.

Hoe kan het toch dat multinationals dingen die ze thuis niet in hun hoofd zouden halen zonder blikken of blozen doen in minder ontwikkelde landen. Denk ook eens aan de auto-industrie!

*filmpje! Over de regio, de mijnbouw en de afvalmuren (in het Spaans). ©El Tiempo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s