Bendeterreur in El Salvador

Ook met het bestand tussen de bendes blijven ze de bevolking terroriseren. Onder de rook van de hoofdstad dwingen mara’s de lokale bevolking hun dorpen te verlaten.

Idyllisch indianenstadje

iglesia-santa-cruz-de-roma-panchimalco-el-salvador

Iglesia de la Santa Cruz de Roma

Op nog geen twintig kilometer van de hoofdstad San Salvador ligt Panchimalco, een van de weinige plaatsen in El Salvador met een voornamelijk indiaanse bevolking. In El Salvador is de inheemse bevolking op grote schaal uitgemoord, met als triest dieptepunt het bloedbad van 1932, “La Matanza”. Er leven nog ongeveer 100.000 indianen in het land, een fractie van de oorspronkelijke bevolking. In Panchimalco wonen iets meer dan 40.000 mensen, het merendeel van Tolteekse afkomst. In het stadje staat de oudste kerk van het land, de Iglesia de la Santa Cruz de Roma, uit 1725. Het stadje ligt in een groen en vruchtbaar gebied waar landbouw de belangsrijkste activiteit. Met name maïs, groente en fruit wordt er verbouwd. Uiteraard maïs, dat is het belangrijkste  voedingsmiddel in Midden-Amerika. Veel verse groente en fruit gaat naar de markten van de hoofdstad.Verder hebben de mensen wat vee, maar voornamelijk kippen en eenden.

Aansluiten of de dood

get_img

Panchimalco

Binnen de grenzen van de gemeente liggen ongeveer 65 dorpen en gehuchten. Een van die gehuchten is Los Sosa, ongeveer 30 minuten lopen vanaf de laatste verharde weg van de stad. Een plukje huizen, hooguit 20, verbonden door smalle weggetjes. Sinds een maand of twee worden de jongeren in gehucht lastiggevallen door een stelletje jongens van een bende. De jongens moesten zich bij de bende aansluiten. Dat of dood. Een aantal gezinnen wilde dat niet afwachten en heeft het dorp verlaten. Afgelopen vrijdag werd een jongen van 19 vermoord. Zondag een man van 43. Afgelopen maandag heeft het leger twee gezinnen weggehaald uit Los Sosa. Het gehucht ligt er nu verlaten bij, alleen wat loslopende honden en kippen. De maïs moet binnenkort geoogst worden, over een paar weken de tomaten.

De vermoordde jongen bleek sinds een jaar lid te zijn van  mara 18, een van de grote bendes in El Salvador. De jongen zou een opdracht iemand anders uit gehucht te vermoorden hebben genegeerd. De dood was zijn loon.

Uitzichtloos

capturados

bendeleden van mara 18, opgepakt in december 2012

De mensen die gevlucht zijn weten niet waar ze naar toe moeten. Terug kan niet, dat betekent dat jongens zich moeten aansluiten of vermoord worden. Vrouwen en meisjes worden misbruikt door de bendeleden. De mensen geven de politie de schuld van hun ellende, want die was er nooit, ging nooit naar het naburige gehucht, beschermde niemand. De politie geeft de schuld aan de rechtbank die zo’n 25 bandieten heeft vrijgelaten. De mara 18 voelen zich heer en meester op de heuvels en in de bossen rondom Panchimalco. Voor de bevolking is de situatie uitzichtloos, ook al worden er met enige regelmaat mara’s opgepakt.

2 thoughts on “Bendeterreur in El Salvador

  1. Pingback: Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (46) | Denis blogt!

  2. Pingback: Salvador | Denis blogt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s