Voedsel voor olie!

Venezuela wil nu de tegenprestatie voor de jarenlange goedkope leveringen van olie: voedsel voor olie!

In 2005 heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez Petrocaribe opgericht samen met een dertiental andere landen. Een van de drijfveren was het leveren van olie en afgeleide producten zonder tussenpersonen en tegen aantrekkelijke financieringsvoorwaarden. Inmiddels heeft de club 18 lidstaten en wat aangesloten organisaties en kandidaat-leden. Alle lidstaten zijn het Chavisme gunstig gezind. Daarom wil de club wel eens van samenstelling veranderen als er ergens een andere regering gekozen is.

Top

Gisteren is de achtste top van Petrocaribe begonnen, in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua. Dat is heel kort na de zevende top, in mei in Caracas. Het is een noodbijeenkomst ook wil niemand dat erkennen. Het belangrijkste onderwerp staat ook niet op de agenda: voedsel voor Venezuela. Nicolás Maduro zelf is ook aanwezig, om maar het belang aan te geven van de informele agenda.

Top Petrocaribe: extra veiligheidsmaatregelen in Managua

Top Petrocaribe: extra veiligheidsmaatregelen in Managua

Voedsel voor olie

In Venezuela heerst sinds enige maanden een tekort aan eerste levensbehoeften. Het totale gebrek aan wc-papier is hier een schrijnend voorbeeld van. Regering en oppositie geven elkaar de schuld van de situatie, in werkelijkheid is het de onzekere politieke situatie die alle importen heeft platgelegd. De welig tierende corruptie en de verstikkende bureaucratie maken het plaatje compleet. Het is natuurlijk van de zotte dat een van de grootste olie-exporterende landen ter wereld er al sinds jaar en dag een potje van maakt. Met of zonder Chávez lukt het niet de eigen landbouw fatsoenlijk op poten te zetten of de armoede wezenlijk terug te dringen. Nu moet het land met de pet in de hand naar het clubje acolieten.

Charisma

Zonder het charisma van Chávez gaat Maduro het steeds moeilijker krijgen, vandaar zijn persoonlijke inzet bij deze achtste Petrocaribe top.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s