Imperialisme

Het heeft er alle schijn van dat Venezuela de verkiezingscampagne van de Salvadoraanse FMLN presidentskandidaat financiert. Helemaal open, voor wie het wil zien. El Salvador wilde, ook met een FMLN president niet,  toetreden tot het groepje volgelingen van Venezuela dat Petrocaribe heet. Het verhaal wil dat de druk van de Verenigde Staten zo groot is en de gevolgen zo pijnlijk dat El Salvador niet durft. Het zou bijvoorbeeld handelsverdragen in gevaar brengen. Maar ze zijn niet gek, die jongens daar in Midden-Amerika. Het FMLN heeft een winkel opgericht die handelt in olieproducten: ALBA Petroleos de Venezuela en ALBA is weer verbonden aan Petrocaribe. Er zitten nog wat clubs en organisaties tussen, maar dat doet even niets af aan de vraag: financiert Venezuela de verkiezing van Salvador Sánchez Cerén?

ALBA stopt veel geld in sociale projecten en iedere keer als zo’n project officieel in gebruik genomen wordt is daar de FMLN vice-president Salvador Sánchez Cerén. Voor een aantal media is dat bewijs genoeg. Hij trekt die projecten naar zich toe en maakt er mooie sier mee.

Maduro met Sánchez Cerén

Maduro met Sánchez Cerén

Bij de top van Petrocaribe werd er niet alleen gesproken over voedsel voor Venezuela in ruil voor olie, er was ook tijd om Sánchez Cerén even in het zonnetje te zetten. Maduro neemt dit soort activiteiten naadloos over van zijn voorganger Chávez.

Ook de verdediging legt de handen in de schoot: “I rest my case”. Het Caraïbisch imperialisme leeft ook zonder Hugo (nog even?) voort.

One thought on “Imperialisme

  1. Pingback: Salvador | Denis blogt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s