Usual suspects

Morales stapt uit regeringsvliegtuig van Bolivia

Morales stapt uit regeringsvliegtuig van Bolivia

Je zou kunnen zeggen dat het de usual suspects zijn die te hoop lopen tegen het sluiten van het luchtruim voor het vliegtuig van de Boliviaanse president. Niet op reageren, gaat vanzelf weer over. Dat doen de betrokken Europese nu, doet de EU. Op de voorpagina’s van de betrokken landen wel berichten over het asiel dat Snowden nu aangeboden wordt in Venezuela en wellicht Nicaragua, maar geen koppen over de verontwaardiging van de usual suspects uit Zuid- en Midden-Amerika. In Obamalândia bestaat het onderwerp amper.

Toch is de verontwaardiging van Bolivia niet zomaar het gebruikelijke geblaf uit linkse hoek. Ik denk dat fundamentele waarden in het diplomatieke verkeer ruw terzijde zijn geschoven. Was het impulsief handelen op foute Amerikaanse inlichtingen? Waren landen onder druk gezet door Biden? Geen idee. Erg complotdenkerig ben ik niet, maar goedgelovig ook niet. Het kan niet zo zijn dat je op basis van een vermoeden de regels schendt en je luchtruim sluit voor een staatshoofd. Het kan niet dat je op basis van vermoedens het vliegtuig van een staatshoofd zijn reis niet laat voortzetten. Het kan niet zo zijn dat je op basis van vermoedens het vliegtuig van een staatshoofd doorzoekt, zelfs al heeft dat staatshoofd daar toestemming voor gegeven.

vlnr Maduro van Venezuela, Kirchner van Argentinie, Morales van Bolivia en Correa van Ecuador

vlnr Maduro van Venezuela, Kirchner van Argentinie, Morales van Bolivia en Correa van Ecuador

Als de moeite al genomen wordt zullen er achteraf allerlei juridisch verantwoorde argumenten gevonden worden bij het blokkeren van het luchtruim door Frankrijk en Portugal. Volgens de Bolivianen zouden Spanje en Italië dit ook gedaan hebben. Spanje ontkent en zegt zelfs te hebben bemiddeld in de affaire. Bolivia heeft een klacht ingediend bij de VN verder geen gevolgen zal hebben. De aandacht in de Nederlandse media is beperkt.

De zaak is geen zaak voor de westerse wereld en ik denk dat de usual suspects niet genoeg macht hebben om er, terecht, wel een zaak van te maken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s