Paul Rosenmöller: een 7

 

In alweer de vijfde uitzending op 8 juli van “de Strijd van Latijns-Amerika” bezoekt Rosenmöller Manaus, stad die symbool staat voor bijna alles wat je fout zou kunnen doen wanneer je een nieuwe wereld verovert.

De huidige economische “boom” vindt zijn oorsprong in de vrijhandelszone die de militaire dictatuur er in de jaren zestig van de vorige eeuw vestigde. Dat het de tweede “boom” is komt niet uit de verf. Dat was toen Brazilië het monopolie had op natuurlijke rubber.

rubberboom

rubberboom

De rubber “boom” duurde maar kort, van het einde van de negentiende eeuw tot 1913. De natuurlijke rubber kwam toen veel goedkoper uit Azië en Manaus verviel tot armoede. Ook nu, net als in andere grote steden in het land, is groot deel van Manaus sloppenwijk, in dit geval ook deels op het water.

Geld

De uitzending begint met de evangelische kerk. Onze hulp in Curitiba was destijds lid van zo’n kerk en de vrijwillige bijdrage waar in de uitzending sprake van is, is verre van vrijwillig. Dit soort kerken eist het tiende, o dízimo, op van alle inkomsten van haar leden. Of dat ook zo is bij de evangelische kerk uit de uitzending weet ik natuurlijk niet, maar het zou me niets verbazen.

drijvende favela

drijvende favela

Vis

De mensen die Paul interviewt aan de oever aan de overkant van Manaus worden aangeduid als indianen én ribeirinhos. De indianen zijn de oorspronkelijke bewoners, niet de ribeirinhos. De laatsten zijn vooral afstammelingen van de mensen die berooid achterbleven na de eerste “boom”. Ze leven van visvangst en kleinschalige landbouw.

Voetbal

Dan de bouw van een miljoenen verslindend stadion voor vier wedstrijden bij het WK2014. Daar een stadion bouwen was een politieke beslissing, geen sportieve. De voice-over over de rellen bij de Confederationscup is later ingesproken lijkt me zo, dat maakt de uitzending wel weer wat actueler. De sportminister Alessandra Campêlo, er stond niet bij: van de deelstaat Amazonas, kan natuurlijk haarfijn uitleggen waarom het allemaal goed is zo. Een persfotograaf is niet zo blij met het stadion en al het geld dat er mee gemoeid is. We kunnen ons beter zorgen maken over infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.

Engels

Dan als noot bijna aan het einde: een hausse aan cursisten voor de Engelse les, want mensen denken dat ze hier iets mee kunnen.

Berimbau

berimbau

berimbau

Helemaal aan het einde speelt er iemand op een berimbau en drie jonge vrouwen dansen een soort  capoeira, een in Brazilië doorontwikkelde kunst van Afrikaanse oorsprong. De tekst en beelden suggereren dat de berimbau een van oorsprong indiaans instrument is, maar de wortels van het instrument liggen in zuidelijk Afrika…

Mooie beelden, bijzondere mensen, een prachtig sfeerbeeld. Jammer dat er missers in de vertaling zaten en vooral dat alles wat als indiaans werd aangeduid, of als zodanig gesuggereerd, weinig met de oorspronkelijke bewoners van het land te maken had. Toch een leuke uitzending.

 

 

Een 7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s