El Dorado

Energievoorziening Bogotá in gevaar door archeologische vondst.

 

Om ook na 2015 verzekerd te zijn  van elektriciteit in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá zijn er twee projecten om elektriciteit naar de hooggelegen stad te brengen. De geplande hoogspanning tracés en sub-station projecten worden gekweld door problemen. In 2010 is de aanbesteding gewonnen door het elektriciteitsbedrijf van Medellín met de bedoeling dat de tracés in 2012 operationeel zouden zijn. Nu is de verwachting 2015 en dat er in 2014 al problemen met de elektriciteitsvoorziening in de hoofdstad zullen zijn. Het ongeveer honderd miljoen dollar kostende project wordt vertraagd door problemen met vergunningen, onteigeningen, lokale overheden, milieu overwegingen, enzovoort enzoverder.

 

Muisca

 

opgravingen San Antonio del Tequendama /Juan Camilo Maldonado

opgravingen San Antonio del Tequendama /Juan Camilo Maldonado

In San Antonio del Tequendama zijn bij graafwerkzaamheden voor het sub-station “Nueva Esperanza” (nieuwe hoop, what’s in a name) de resten van een Muisca (spreek uit moe-ieska) nederzetting gevonden. Eerste schattingen spreken van een tweeduizend jaar oude nederzetting waarvan het nog niet duidelijk is of het permanente bewoning had of een rituele functie. Door deze ontdekking liggen de werkzaamheden aan het sub-station al ruim een half jaar stil. Het met tegenslagen geplaagde project is nu speelbal in een strijd tussen verschillende overheidsinstellingen. Vooralsnog heeft het nationale archeologisch en historisch instituut de bovenhand, maar het ministerie van mijnbouw en energie wint aan kracht. Alles zal er nu op gezet worden om een alternatief voor de locatie van het sub-station te vinden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat er ook gebeurd: het project wordt duurder en loopt nog meer vertraging op.

 

El Dorado

 

Voor de archeologen is het van groot belang uit te zoeken of het inderdaad over een Muisca nederzetting gaat of zelfs pre-Muisca is. Omdat de Muisca’s geen schrift hadden is veel van hun eeuwenlange geschiedenis verloren gegaan, dat maakt deze vondst nog belangrijker. Ten tijde van de Spaanse invasie leefden er naar schatting een miljoen Muisca’s op de Colombiaanse hoogvlakte, er zijn nu nog 14.000 Muisca indianen, sommige schattingen spreken zelfs van 500. De legende van El Dorado komt voort uit Muisca geschiedenis.

gouden Muisca vlot gebruikt bij lagune van Guatavita

gouden Muisca vlot gebruikt bij lagune van Guatavita

Ze waren zeer bedreven goudbewerkers en brachten onder andere goudoffers aan de goden. Een nieuw opperhoofd moest een goudbad nemen in de lagune van Guatavita. De Spanjaarden hebben lang gezocht naar El Dorado, tot in de bergen van Chili, ver naar het zuiden.

 

Misschien is het nu bij de jacht op meer energie gevonden en ligt El Dorado in San Antonio del Tequendama

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s